ΚΟΣΜΟΣ

Νίγηρας: Πέντε πολίτες νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Νίγηρας: Πέντε πολίτες νεκροί από επίθεση της Μπόκο Χαράμ

Τουλάχιστον πέντε πολίτες του Νίγηρα σκοτώθηκαν και «πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν» την Παρασκευή (23/3), όταν διαπράχθηκε επίθεση που οι αρχές αποδίδουν σε τζιχαντιστές της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία, ανέφεραν την Κυριακή στο Γαλλικό Πρακτορείο συγκλίνουσες πηγές.

Η επίθεση έγινε σε πλατεία όπου λειτουργούσε ανοικτή αγορά νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, όταν μέλη της Μπόκο Χαράμ «άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους» και λεηλάτησαν τρόφιμα, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικος της Τουμούρ, της πόλης της επαρχίας Ντιφά όπου διαπράχθηκε η επίθεση.

Τοπικός αιρετός είπε πως «επιβεβαιώνει» τον απολογισμό των «πέντε νεκρών, όλων τους αμάχων» κι έκανε επίσης λόγο για «πολλούς τραυματίες» στην επίθεση.

Η κρατική τηλεόραση του Νίγηρα μετέδωσε ότι η «δεύτερη επίθεση της Μπόκο Χαράμ» φέτος, έπειτα από εκείνη του Ιανουαρίου, προκάλεσε «τεράστιο σοκ» στον πληθυσμό, χωρίς ωστόσο να δώσει απολογισμό των θυμάτων.

Ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντιφά, ο Μαχαμαντού Λαουαλί Νταν Ντανό, μετέβη στην Τουμούρ το Σάββατο για να «εκφράσει τα συλλυπητήριά του» στους οικείους των νεκρών και να «ενθαρρύνει» τους στρατιώτες που καταδιώκουν τους δράστες της επίθεσης, κατά την ίδια πηγή.

«Καλούμε τον πληθυσμό να αντέξει. Το 2018 θα είναι μια αποφασιστική χρονιά στον πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ», είπε ο κυβερνήτης απευθυνόμενος στους κατοίκους της Τουμούρ.

Στα μέσα του Ιανουαρίου, 7 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων του Νίγηρα σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν σε επίθεση στην Τουμούρ, στο ανατολικό τμήμα της Ντιφά, προς τη λεκάνη της λίμνης Τσαντ.

Οι νέες επιθέσεις σημειώθηκαν έπειτα από αρκετούς μήνες ηρεμίας στη Ντιφά, θέατρο από τον Φεβρουάριο του 2015 πολλών επιθέσεων των τζιχαντιστών της Μπόκο Χαράμ.

Την 3η Ιουνίου 2016, επίθεση μελών της Μπόκο Χαράμ είχε στοιχίσει τη ζωή σε 26 στρατιωτικούς και άγνωστο αριθμό αμάχων στην πόλη Μποσό, περίπου είκοσι χιλιόμετρα από την Τουμούρ.

Σχετικές ειδήσεις