ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν : Δε χρειαζόμαστε ατομική βόμβα για να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ

Ιράν : Δε χρειαζόμαστε ατομική βόμβα για να αντιμετωπίσουμε τις ΗΠΑ

Ο ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, δήλωσε σήμερα οτι το Ιράν «δεν χρειάζεται μία ατομική βόμβα» για να αντιμετωπίσει την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της, την ώρα που η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αναμένεται να δημοσιοποιήσει μία έκθεση, σύμφωνα με την οποία το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης έχει στρατιωτικούς σκοπούς.

«Οι ΗΠΑ που διαθέτουν 5.000 ατομικές βόμβες μας κατηγορούν απερίσκεπτα ότι έχουμε κατασκευάσει πυρηνικό όπλο, όμως πρέπει να γνωρίζουν ότι αν θελήσουμε να κόψουμε το χέρι που έχουν απλώσει στον κόσμο δεν θα χρειαστούμε μία ατομική βόμβα», δήλωσε ο Αχμαντινετζάντ, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση του Ιράν.

«Μπορούμε να επιτύχουμε τους στόχους μας χρησιμοποιώντας την σκέψη, τον πολιτισμό και τη λογική», πρόσθεσε ο ιρανός πρόεδρος κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι λεηλατούν τα πλούτη των λαών και τους ταπεινώνουν.

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν να εναντιωθούν στο ιρανικό κράτος, θα μετανιώσουν για την απάντησή μας», διότι το Ιράν «δεν θα υποχωρήσει ποτέ», υπογράμμισε ο Αχμαντινετζάντ.

Τον γενικό διευθυντή της ΙΑΕΑ Γιουκία Αμάνο επέκρινε ο ιρανός πρόεδρος σημειώνοντας , «ο οποίος δεν έχει δική του γνώμη και παραβιάζει τους κανόνες της υπηρεσίας (...) αναπαράγοντας όλα τα έγγραφα που του δίνουν οι Αμερικανοί χωρίς να δημοσιοποιεί καμία έκθεση για το πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ». Ο Αχμαντινετζάντ επεσήμανε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός για τα πυρηνικά των ΗΠΑ «είναι 81 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή 300 φορές ο προϋπολογισμός του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας».

Σχετικά με τον αμερικανό ομόλογό του Μπαράκ Ομπάμα, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε ότι, παρά τις υποσχέσεις του για αλλαγή, «φρόντισε ώστε οι λαοί του κόσμου να θέλουν να κάνουν εμετό κάθε φορά που ακούν το όνομά του».

Την ίδια στιγμή, ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι οι ισραηλινές απειλές για στρατιωτικές επιθέσεις εναντίον πυρηνικών μονάδων του Ιράν αποτελούν «μία ρητορική που δεν θα μπορούσε να είναι πιο επικίνδυνη» και η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει «σε μία καταστροφή για τη Μέση Ανατολή».

«Πρέπει και οι δύο πλευρές να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να αποφεύγουν τις απειλές και αυτού του είδους τα εχθρικά σχόλια», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Βολφ. «Ολα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μία πολύ σημαντική σύρραξη και αυτό θα ηταν μία καταστροφή για τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

«Στη διάρκεια των τελευταίων μου επαφών με ιρανούς αξιωματούχους, ανάμεσά τους και με τον πρόεδρο, έλαβα τη διαβεβαίωση ότι προετοιμάζουν στοιχεία», που θα αποδείξουν ότι δεν κατασκευάζουν πυρηνικό όπλο «και ότι είναι έτοιμοι να συνεργαστούν, όμως δυστυχώς δεν έχει υπάρξει κάποιο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση», επεσήμανε ο Μεντβέντεφ.