ΚΥΠΡΟΣ

ΥΠΕΡΓ: Η κρίση δημιουργεί πρόσθετο κίνδυνο στην υγεία των εργαζομένων

ΥΠΕΡΓ: Η κρίση δημιουργεί πρόσθετο κίνδυνο στην υγεία των εργαζομένων

Κάτω από την έντονη οικονομική κρίση που διέρχεται σήμερα η Κύπρος, το αίσθημα της ανασφάλειας στην εργοδότηση, που νιώθουν οι εργαζόμενοι, δημιουργεί πρόσθετο κίνδυνο στην υγεία τους προς εκείνους που ενδέχεται να αντιμετωπίζουν στο χώρο εργασίας, ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου.

Τόνισε ωστόσο ότι «το Υπουργείο Εργασίας δεν θα ανεχθεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα οι επιπτώσεις από την οικονομική κρίση για να τεθεί σε δεύτερη μοίρα η ασφάλεια και η ποιότητα των θέσεων εργασίας».

Κηρύσσοντας τη λήξη της Εβδομάδας Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία 2013, σε σημερινή εκδήλωση στη Λευκωσία, η Υπουργός ανέφερε ότι ο δείκτης συχνότητας εργατικών ατυχημάτων την περίοδο 2007-2012 μειώθηκε κατά 27%, ξεπερνώντας τον αρχικό στόχο του 25%, που είχε καθοριστεί στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για την ασφάλεια και υγεία στην εργασία για την προηγούμενη πενταετία.

Όπως είπε η Υπουργός, κατά το έτος 2012 ο αριθμός των εργατικών ατυχημάτων μειώθηκε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 2000, φτάνοντας τα 1741.

Η κ. Αιμιλιανίδου ανέφερε ότι στο πλαίσιο της διετούς Ευρωπαϊκής εκστρατείας πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, που οργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία και υλοποιήθηκε σε όλα τα κράτη-μέλη, με θέμα την «Πρόληψη των κινδύνων στην εργασία με τη συμμετοχή όλων», πραγματοποιήθηκαν διαφωτιστικές δράσεις από τις Υπηρεσίας Επιθεώρησης του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και από τους κοινωνικούς εταίρους και άλλους φορείς.

Σύμφωνα με την Υπουργό, στη διετία που πέρασε, οι επιθεωρητές εργασίας πραγματοποίησαν 9309 επιθεωρήσεις, εξέδωσαν 436 ειδοποιήσεις βελτίωσης και 457 ειδοποιήσεις απαγόρευσης.

ΠΗΓΗ ikypros