ΚΥΠΡΟΣ

Δημοσκόπηση: Καταχρεωμένοι με στεγαστικά δάνεια οι Κύπριοι

Δημοσκόπηση: Καταχρεωμένοι με στεγαστικά δάνεια οι Κύπριοι

Τα περισσότερα νοικοκυριά δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστήμιου Λευκωσίας για λογαριασμό της εκπομπής «Μεσημέρι και Κάτι» στο Σίγμα.

Το 95% των πολιτών δηλώνουν ότι έχουν μειωθεί τα εισοδήματα της οικογένειάς τους. Στους περισσότερους από αυτούς η μείωση των εισοδημάτων ανέρχεται έως και 27%.

Το 64% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι έχουν δάνεια. Από αυτούς το 69% έχει οικιστικό δάνειο, 21% δάνειο αυτοκινήτου, το 20% σπουδαστικό, το 10% καταναλωτικό, 9% εμπορικό και επίσης 9% οφείλει σε πιστωτικές κάρτες.

Με δεδομένο ότι για τους μισούς δανειολήπτες οι δόσεις αναλογούν στο ήμισυ των εισοδημάτων τους δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι 7 στα δέκα νοικοκυριά δεν δύναται να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.

Οι περισσότεροι έχουν αποταθεί στα τραπεζικά ιδρύματα για αναδιάρθρωση των δανείων τους. Σε ερώτηση αν η τράπεζα έχει δείξει κατανόηση για τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, 6 στους δέκα πολίτες απάντησαν θετικά και οι υπόλοιποι αρνητικά.

54% των ερωτώμενων έχει συμφωνήσει με την τράπεζα αναδιάρθρωση των δανείων, κυρίως επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής .

Με τα σημερινά δεδομένα 4 στους 10 πολίτες ανησυχούν ότι η ακίνητη περιουσία τους κινδυνεύει να εκποιηθεί ενώ 7 στους δέκα θεωρούν ότι η Βουλή και οι υπάρχοντες θεσμοί γενικότερα δεν τους προστατεύουν για το θέμα της πρώτης κατοικίας.