ΚΥΠΡΟΣ

Τα «στοιχήματα» του νέου έτους για την Κυπριακή Κυβέρνηση

Τα «στοιχήματα» του νέου έτους για την Κυπριακή Κυβέρνηση

Το κυπριακό και η ενέργεια βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης για το 2016.

Κομβικής σημασίας θεωρούνται οι τρεις συναντήσεις του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στις 7,14 και 29 Ιανουαρίου, καθώς το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει τα επόμενα βήματα.

Αγκάθι αποτελεί το περιουσιακό, στην προσέγγιση του οποίου υπάρχουν μεγάλες διαφορές.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ευελπιστεί μέσα από τις συναντήσεις του Ιανουαρίου να καταγράψει πρόοδο στην έκθεση καλών υπηρεσιών του Γ.Γ. προς το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Για το λόγο αυτό ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε να υποβληθεί χωριστή έκθεση, απ’ αυτή για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, με στόχο να παρουσιάσει τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων.

Οι δύο εκθέσεις, η έκθεση για τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ, που θα συνταχθεί υπό την ευθύνη του κ. Έιντε, και η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, που θα συνταχθεί υπό την ευθύνη της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ στην Κύπρο, Λίζας Μπάτενχαϊμ, θα υποβληθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας εντός του Ιανουαρίου.

Στο τέλος του μήνα θα γίνει ενημέρωση του Σώματος από την κα Μπάτενχαϊμ και από τον κ. Έιντε.

Στις 5 Ιανουαρίου, εξάλλου, ο κ. Αιντε θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, Νίκο Κοτζιά.

Στο μεταξύ, ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού επιχειρεί να διαμορφώσει ένα σκηνικό κινητικότητας και εξελίξεων στο περιθώριο της Συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας το διάστημα 20-23 Ιανουαρίου.

Μπορεί η προσπάθεια του Έσπεν Μπαρθ Αιντε για πενταμερή να είχε άδοξη κατάληξη, ο ίδιος, όμως, «δεν το βάζει κάτω» και θα προσπαθήσει να έχει χωριστές συναντήσεις με τις τρεις εγγυήτριες χώρες.

Η Λευκωσία έχει, ήδη, ανακοινώσει την πραγματοποίηση συνάντησης του Προέδρου της δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, χωρίς να αποκλείονται και άλλες συναντήσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Μπάιντεν πριν τη μετάβασή του στο Νταβός θα επισκεφθεί στις 23 Ιανουαρίου την Άγκυρα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε ότι ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, λόγω και των γνώσεων του στο Κυπριακό, θα μπορεί να βοηθήσει σε επικείμενες εξελίξεις.

Στο ελβετικό θέρετρο θα είναι παρόντες εκτός, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, γεγονός, που δεν αποκλείει συναντήσεις, επαφές και συζητήσεις μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Στις 28 Ιανουαρίου, εξάλλου, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος, Ισραήλ και Κύπρου, με επίκεντρο την ενέργεια.

Στόχος της Συνόδου είναι να προχωρήσει με πρακτικά βήματα στην υλοποίηση των μέχρι σήμερα εξαγγελιών.

Η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη σκιά των πρόσφατων κινήσεων επαναπροσέγγισης του Ισραήλ με την Τουρκία.

Το Τελ Αβίβ διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει τους κοινούς σχεδιασμούς.

Κοινή επιθυμία της Αθήνας και της Λευκωσίας είναι να προχωρήσει η συνεργασία, κατά το παράδειγμα και της τριμερούς Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου.

Παράλληλα, προετοιμάζεται το έδαφος για συμμετοχή και της Ιορδανίας στην τριμερή με την Αίγυπτο.

ΠΗΓΗ sigmalive.com

Σχετικές ειδήσεις