ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα τελευταία νέα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Τα τελευταία νέα από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Μια μικρή πρόοδος φαίνεται ότι έχει συντελεσθεί τις τελευταίες ώρες στο μέτωπο του PSI+, που αφορά στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους κατά 50%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ολοένα και περισσότερες ξένες τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να δώσουν το «παρών» στη διαδικασία, δίνοντας έτσι ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια διάσωσης της ελληνικής οικονομίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, κοινή είναι η αίσθηση ότι θα πρέπει να διασφαλισθεί η θετική ψήφος σχεδόν όλων των ομολογιούχων για να επιτευχθεί ο στόχος, που δεν είναι άλλος από την παρουσία του 90% των ελληνικών και ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων στη διαδικασία.

Επειδή, λοιπόν, η κατάσταση είναι οριακή, από το υπουργείο Οικονομικών φροντίζουν να κρατούν χαμηλά τους τόνους και να μην …πανηγυρίζουν κάθε φορά που σημειώνεται μια πετυχημένη κίνηση στο συγκεκριμένο μέτωπο.

Ωστόσο, όσο περνούν οι ώρες, ενισχύεται η άποψη ότι «στο τέλος θα τα καταφέρουμε».

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται στην Αθήνα, και πάλι, ο επικεφαλής του IIF κ. Τσαρλς Νταλάρα, προκειμένου να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, κυρίως σε ό,τι αφορά στο θέμα του επιτοκίου, που είναι και το φλέγον της υπόθεσης.

Οι τράπεζες πιέζουν για όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση, από τη συμμετοχή τους στη διαδικασία, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι χάνουν το 50% της αξίας των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους.

Κι αυτό είναι ένα πολύ καλό επιχείρημα σε μια τόσο σκληρή διαπραγμάτευση, όπως αυτή που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ωστόσο, η ελληνική πλευρά έχει το αντεπιχείρημα ότι «αν δεν περπατήσει κι αυτό το PSI, τότε είναι πολύ πιθανό να χάσουν το 100% της αξίας των ομολόγων που κατέχουν…».