ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σταϊκούρας: Επιπλέον μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα

Σταϊκούρας: Επιπλέον μέτρα ύψους 8,5 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα
INTIME

Στα 234 δισ. ευρώ ανέρχεται το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα σύμφωνα με στοιχεία που επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρα, μιλώντας  στη διαδικτυακή συζήτηση της ΕΣΕΕ, με θέμα «Ιδιωτικό Χρέος και Πανδημική Κρίση».

Από αυτά, τα 108 δισ. ευρώ αφορούν σε οφειλές προς τη φορολογική αρχή, τα 89 δισ. ευρώ σε οφειλές προς τον ευρύτερο χρηματοπιστωτικό τομέα, δηλαδή τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, και τα 37 δισ. ευρώ οφειλές προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

«Διακηρυγμένος στόχος της Κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών αποτελεί η αντιμετώπιση του υψηλού ιδιωτικού χρέους, το οποίο διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια, με την προστασία των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που επλήγησαν από την κρίση», είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο υπουργός ανέφερε πως η κυβέρνηση θα λάβει επιπλέον μέτρα, ύψους 8,5 δισ. ευρώ το προσεχές διάστημα, ανεβάζοντας το λογαριασμό στα 11,6 δισ. ευρώ για το 2021, και συνολικά στα 35,6 δισ. ευρώ για την διετία. Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε πως δρομολογούνται:

-Μία νέα επιδότηση τόκων υφιστάμενων ενήμερων δανείων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο 2021, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

- Ένα προσωρινό μέτρο κρατικής ενίσχυσης επιχειρήσεων, με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών, ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

- Ένα νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδότησης μεγάλου μέρους της δόσης επιχειρηματικών δανείων, για διάστημα 8 μηνών, ύψους περίπου 300 εκατ. ευρώ.

-Το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης, μέσω των περιφερειών, του Υπουργείου Ανάπτυξης, ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.