ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών

Συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων για την κάλυψη βασικών αναγκών

Συνεχίζεται η πτώση του υπολοίπου των καταθέσεων και στο πρώτο τρίμηνο του 2012.

Μπορεί το «κούρεμα» του ιδιωτικού χρέους να ολοκληρώθηκε με επιτυχία, η προοπτική της εξόδου της χώρας από το ευρώ να μειώθηκε κατακόρυφα και μια σχετική ισορροπία να βρέθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ωστόσο, μετά το Φεβρουάριο και ο Μάρτιος, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις των τραπεζιτών, δείχνει να μετρά απώλειες.

Υπολογίζεται ότι από τη μέρα που ενέσκηψε η πρωτοφανής οικονομική κρίση στη χώρα μας, έως και σήμερα, το υπόλοιπο των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες έχει μειωθεί κατά περίπου 70 δισ. ευρώ.

Και τελικώς, όπως αποκαλύπτεται τώρα, από τα λεφτά αυτά, ούτε το 1/3 δεν πήρε την άγουσα για το εξωτερικό.

Αντιθέτως, τα περισσότερα απ αυτά «αξιοποιήθηκαν» για την ικανοποίηση τρεχουσών αναγκών των νοικοκυριών και για την πληρωμή υποχρεώσεων προς την εφορία, οι οποίες αυξήθηκαν κατακόρυφα μέσα στο τελευταίο 24μηνο.

Το γεγονός ότι η μείωση των καταθέσεων παρατηρείται και τώρα, που δεν τίθεται θέμα ασφάλειας των χρημάτων, είναι ενδεικτικό της κατάστασης και των αιτιών που οδήγησαν σε αυτή τη μεγάλη εκροή, τελικώς.

Επίσης, ένα μεγάλο ποσό των καταθέσεων κατευθύνθηκε σε θυρίδες και σε αυτοσχέδιες κρυψώνες, ενώ τέλος υπήρξαν και κεφάλαια τα οποία έφυγαν για ασφάλεια στο εξωτερικό.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι όσο περνάει ο καιρός και μια ασφάλεια θα αρχίσει να επικρατεί στη χώρα σχετικά με τις προοπτικές της, λεφτά απ' το εξωτερικό θα αρχίσουν να επιστρέφουν, ενώ το ίδιο θα συμβεί και με αυτά που είναι κρυμμένα οπουδήποτε.

Αυτά τα οποία δεν θα επιστρέψουν ποτέ, είναι δυστυχώς αυτά τα οποία έχουν ήδη «φαγωθεί»…