ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών ΦΠΑ

Παρατείνεται η ισχύς μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) με διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και άλλες επείγουσες διατάξεις» που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.

Το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου προβλέπει πως παρατείνεται έως και τις 30 Ιουνίου 2022 η εφαρμογή υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% για φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης, αιμοδιήθησης, αιμοδιαδιήθησης και πλασμαφαίρεσης και για μέσα ατομικής προστασίας και υγιεινής για την προστασία από ιούς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών νοσοκομειακή και ιδιωτική χρήση. Ακόμη, προβλέπεται μειωμένος συντελεστή ΦΠΑ 13% κατά την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλόγων ή αρχαιοτήτων καθώς και την εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας, αντίστοιχα, αλλά και για τα εισιτήρια εισόδου σε ζωολογικούς κήπους, με στόχο τη μείωση των τελικών τιμών των εισιτηρίων αυτών, καθώς και την τόνωση της ζήτησής τους.

Δεδομένου ότι η πανδημία COVID-19 παραμένει σε έξαρση και οι συνέπειες τόσο στην υγεία όσο και την οικονομία είναι ιδιαίτερα αρνητικές, είναι αναγκαία η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών των ειδών αυτών για την ατομική προστασία και την υγιεινή και την ενίσχυση της αγοράς και συναφώς η παράταση της ισχύος των εν λόγω διατάξεων είναι επιβεβλημένη. Παράλληλα, υπό τις συνθήκες που διαμορφώνονται στο πλαίσιο της πανδημίας και των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της, κρίνεται σημαντικό να ληφθούν μέτρα για την ανάπτυξη του πολιτισμού και την ενίσχυση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και υπό το πρίσμα αυτό με τις προτεινόμενες διατάξεις παραμένουν έως τις 30.06.2022 σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, η εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλόγων ή αρχαιοτήτων και η εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων καλλιτεχνικής αξίας

Το άρθρο 46 του σχεδίου νόμου αναφέρει τα εξής:

«Άρθρο 46

Παράταση ισχύος μειωμένων και υπερμειωμένων συντελεστών Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) για ορισμένα είδη και υπηρεσίες – Τροποποίηση της περ. 47 του Παραρτήματος ΙΙΙ του ν. 2859/2000 και της παρ. 2 του άρθρου 299 του ν. 4738/2020

  1. Το τελευταίο εδάφιο της περ. 47 του Κεφαλαίου Α «ΑΓΑΘΑ» του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, Α΄ 248) τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος και διαμορφώνεται ως εξής:

«Ο υπερμειωμένος συντελεστής του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται έως και την 30η Ιουνίου 2022 και μετά την ημερομηνία αυτήν τα είδη αυτά υπάγονται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.»

  1. Η παρ. 2 του άρθρου πρώτου της από 20.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄68), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), ως προς τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας, τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η παρ. 1 ισχύει έως και την 30η Ιουνίου 2022.»

  1. Η παρ. 2 του άρθρου 299 του ν. 4738/2020 (Α΄ 207), ως προς τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για την εισαγωγή αντικειμένων τέχνης, συλλογών ή αρχαίων τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος και διαμορφώνεται ως εξής:

«2. Η παρ. 1 ισχύει από την ψήφιση του νόμου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022.»

  1. Η παρ. 5 του άρθρου 49 του ν. 4772/2021 (Α΄ 17), ως προς τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων, τροποποιείται ως προς τον χρόνο ισχύος και διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Το άρθρο 36 ισχύει από τη δημοσίευση του παρόντος και εφαρμόζεται μέχρι και την 30η Ιουνίου 2022».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δημοσκόπηση ΚΑΠΑ Research: Ανατροπή – Μπαίνει σφήνα ο Ανδρουλάκης σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Κορονοϊός: Ανησυχία για Χριστούγεννα και Όμικρον – Τι εξετάζεται αν επιδεινωθεί η κατάσταση

Κακοκαιρία: Διαδοχικές οι ψυχρές εισβολές – Χωρισμένη στα δύο η Ελλάδα – Πού θα πέσουν χιόνια

Πώς κόλλησε κορονοϊό ο Γιώργος Τράγκας; Όλη η αλήθεια