ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε τα λάθη της εφορίας σας γλυτώνουν από φόρους και προσαυξήσεις

Πότε τα λάθη της εφορίας σας γλυτώνουν από φόρους και προσαυξήσεις
Πότε τα λάθη της εφορίας σας γλυτώνουν από φόρους και προσαυξήσεις
INTIME

Εάν από λάθος της εφορίας ο φορολογούμενος καταβάλλει μειωμένο ή καθόλου φόρο τότε απαλλάσσεται από πρόσθετο φόρο και προσαυξήσεις που τυχόν επιβληθούν σε περίπτωση φορολογικού ελέγχου.

Ειδικότερα, κατόπιν διενέργειας φορολογικού ελέγχου σε φυσικό πρόσωπο που είχε λάβει αποζημίωση (ως δικαιούχος) από ασφαλιστική εταιρεία εξαιτίας θανάτου του ασφαλισμένου – μη συγγενικού του προσώπου, διαπιστώθηκε ότι δεν είχε προβεί στην καταβολή φόρου δωρεάς, παρ’ ότι είχε υποβάλει δηλώσεις δωρεάς αιτία θανάτου στην αρμόδια εφορία ως όφειλε.

Αιτία για τη μη καταβολή του φόρου ήταν η κρίση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ότι η εν λόγω ασφαλιστική αποζημίωση δεν υπόκειται λόγω της φύσης της σε φόρο δωρεάς.

Εντούτοις, ο φορολογικός έλεγχος θεώρησε ότι η ασφαλιστική σύμβαση που καταρτίσθηκε μεταξύ του ασφαλισμένου – αποβιώσαντος και της ασφαλιστικής εταιρίας είχε για το δικαιούχο – μη συγγενικό πρόσωπο του ασφαλισμένου τα αποτελέσματα της δωρεάς και υπόκειται σε φόρο, καθώς οδήγησε σε αύξηση της περιουσίας του χωρίς την καταβολή εκ μέρους του ανταλλάγματος, εκτεινόμενης στο ποσό της αποζημίωσης που καταβλήθηκε σε αυτόν από την ασφαλιστική εταιρία δυνάμει της σύμβασης που συνήφθη μεταξύ της ασφαλιστικής εταιρίας και του ασφαλισμένου ενόσω ο τελευταίος βρισκόταν εν ζωή.

Έτσι, επιβλήθηκε στον ελεγχόμενο φόρος δωρεάς και προσαύξηση 50% επί αυτού ως πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης. Δεδομένου όμως ότι ο φορολογούμενος είχε προβεί σε υποβολή της σχετικής δήλωσης, η οποία περιείχε όλα τα προβλεπόμενα στοιχεία που απαιτούνται για τον υπολογισμό του φόρου δωρεάς και ο τελευταίος δεν καταβλήθηκε λόγω λάθους της εφορίας του, κατόπιν προσφυγής του κρίθηκε από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ ότι δεν υφίσταται υποβολή ανακριβούς δήλωσης από την πλευρά του και ότι απαλλάσσεται από την αντίστοιχη προσαύξηση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.