ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου προχωράει η Ελλάδα

Σε πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου Μνημονίου προχωράει η Ελλάδα
AP

Στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των διμερών δανείων που είχε λάβει η Ελλάδα κατά το πρώτο Μνημόνιο από τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Όπως δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών στο Reuters η Ελλάδα θα αποπληρώσει πρόωρα δάνεια ύψους 2,7 δισ. ευρώ που οφείλονται σε χώρες της ευρωζώνης.

«Σκοπεύουμε να αποπληρώσουμε νωρίτερα 2,7 δισ. ευρώ δανείων που λήγουν το 2023», δήλωσε στο Reuters ένας από τους αξιωματούχους υπό τον όρο της ανωνυμίας, προσθέτοντας ότι η πληρωμή θα γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

«Με αυτόν τον τρόπο θα εξομαλύνουμε το προφίλ του χρέους μας και θα μειώσουμε τις δανειακές ανάγκες μας για το επόμενο έτος σε ένα περιβάλλον ανοδικών επιτοκίων», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν στην Ελλάδα 53 δισ. ευρώ σε διμερή δάνεια κατά το πρώτο πρόγραμμα διάσωσης, με τις λήξεις των δανείων αυτών να επεκτείνονται έως το 2041.

Μετά την προαναφερόμενη πληρωμή η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει συνολικά 8 δισ. ευρώ εκ των διμερών δανείων που είχε λάβει κατά το πρώτο Μνημόνιο.

Η πρόωρη αποπληρωμή χρέους στέλνει το μήνυμα πως η Ελλάδα διαθέτει απόθεμα μετρητών -περίπου 39 δισ. ευρώ-, αρκετό για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες της για τουλάχιστον δύο χρόνια χωρίς αξιοποίηση των διεθνών αγορών ομολόγων.

Πάντως, παρά την είδηση της πρόωρης αποπληρωμής χρέους τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στη ζώνη του 4,1%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από τα μέσα Ιουνίου.