ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βγαίνει στις αγορές η Alpha Bank με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ

Βγαίνει στις αγορές η Alpha Bank με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ
INTIME

Εντολή σε Citi, Barclays, BofA Securities, JP Morgan και Nomura έδωσε σήμερα η Alpha Bank ώστε να τρέξουν τη διαδικασία έκδοσης νέου AT1 τίτλου, με στόχο την άντληση 300 εκατ. ευρώ.

Η Alpha Bank είναι η δεύτερη ελληνική τράπεζα η οποία βγαίνει στις αγορές φέτος, έπειτα από την Eurobank.

O τίτλος θα είναι διαρκές (perpetual) ομόλογο με δυνατότητα ανάκλησης μετά το πέρας των πρώτων 5,5 ετών, δηλαδή τύπου Additional Tier 1 (ΑΤ1). Οι πέντε διεθνείς τράπεζες έχουν οργανώσει σήμερα επαφές με επενδυτές της αγοράς σταθερού εισοδήματος.

Η συναλλαγή αναμένεται να βαθμολογηθεί από τη Moody's και θα διαθέτει προσωρινό μηχανισμό write-down εάν ο δείκτης CET1 1 του Ομίλου πέσει κάτω από 5,125%.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τη σχετική παρουσίαση της Alpha Bank, ο δείκτης CET1 το 2023 θα διαμορφωθεί στο 13,5% (fully loaded) ξεπερνώντας τον στόχο, ενώ το 2024 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 15%.

Στόχος της έκδοσης, μεταξύ άλλων, είναι η περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής δομής της, η αύξηση της αποτελεσματικότητας κεφαλαίου μέσω της χρήσης του ΑΤ1, η διαφοροποίηση της επενδυτικής της βάσης και η ενίσχυση του προφίλ της στις διεθνείς αγορές χρέους, η περαιτέρω στήριξη του ισχυρού δείκτη μόχλευσης, και η συμβολή στον τελικό στόχο MREL. Ο στόχος MREL της Alpha Bank για το 2026 είναι στο 26,87%, ενώ στο γ’ τρίμηνο του 2022 (πριν την έκδοση του senior preferred τον Δεκέμβριο) είχε διαμορφωθεί στο 20,44%.

FacebookTwitterLinkedIn