ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φοιτητική στέγη: Αγώνας για την εύρεση κατοικιών - «Φωτιά» τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Φοιτητική στέγη: Αγώνας για την εύρεση κατοικιών - «Φωτιά» τα ενοίκια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Eurokinissi

Προβληματισμός στους φοιτητές και τις οικογένειές τους για την εύρεση κατοικίας. Τα ενοίκια έχουν πάρει φωτιά και σημειώνουν μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2022

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εύρεση φοιτητικής κατοικίας με τους επιτυχόντες των πανελληνίων και τις οικογένειές τους να προσπαθούν να βρουν μια «οικονομική» λύση για ένα μικρό σπίτι, με τα ενοίκια να έχουν πάρει «φωτιά».

Τα κύρια προβλήματα εντοπίζονται κυρίως στις μεγάλες πόλεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς σημειώνεται μεγάλη αύξηση στις τιμές, οι οποίες από το 2017 μέχρι σήμερα έχουν σκαρφαλώσει στα ύψη και κάνουν τις φοιτητικές οικίες δυσπρόσιτες.

Συγκεκριμένα οι τιμές στα ενοίκια έχουν ανέβει κατά 12% με 16% από το 2022 ενώ είναι συγκλονιστικό ότι από το 2017 τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 60%.

Ενδεικτικά στο Παγκράτι μια γκαρσονιέρα μέχρι 35 τ.μ. φέτος ξεκινάει από 380 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 550 ευρώ, ενώ το 2022 κυμαινόταν από 350 μέχρι 450 ευρώ (16% αύξηση). Ένα δυάρι 40 με 50 τ.μ. στην περιοχή του Ζωγράφου, η οποία κάθε χρόνο κατακλύζεται από νέους φοιτητές κοστίζει μηνιαία από 450 μέχρι 650 ευρώ ενώ πέρυσι έφτανε μέχρι 560 ευρώ (11% αύξηση).

Από την άλλη πλευρά, η χαμηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Νίκαια, την περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, την Κυψέλη καθώς και ευρύτερα στα προάστια του Πειραιά.

Ταυτόχρονα, η αυξανόμενη δημοτικότητα της συγκατοίκησης φαίνεται να έχει επηρεάσει τις μέσες τιμές ενοικίου για φοιτητικές κατοικίες με περισσότερα από ένα υπνοδωμάτια. Στην περιοχή Πατησίων – Αχαρνών, η μέση ζητούμενη τιμή ενός διαμερίσματος με 3 υπνοδωμάτια ανέρχεται στα 5,9€ / τετραγωνικό μέτρο, παρουσιάζοντας αύξηση 11% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ, περιοχές της Αττικής που είναι σημαντικά φοιτητικά κέντρα αναφοράς φαίνονται να παρουσιάζουν υψηλή αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή διαμερισμάτων με δύο υπνοδωμάτια.

Κάποιο διαμέρισμα με δύο υπνοδωμάτια στο Γουδή φθάνει εφέτος τα 9,5€ / τετραγωνικό μέτρο, αύξηση ύψους 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ, στο κέντρο της Αθήνας και την περιοχή του Ζωγράφου, η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή «αγγίζει» το 13% και 16% αντίστοιχα.

Θεσσαλονίκη: Αύξηση κατά 9% στη μέση ζητούμενη τιμή

Πολλοί φοιτητές θα εκκινήσουν την ακαδημαϊκή τους χρονιά σε κάποιο από τα περιζήτητα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας κυμαίνεται στα 9,2€/ τετραγωνικό μέτρο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης φοιτητικών διαμερισμάτων εντοπίζονται στην περιοχή Τριανδρία – Δόξα με αύξηση ύψους 14% από πέρυσι και μέση τιμή ενοικίασης στα 9,6€ / τετραγωνικό μέτρο. Παρ’ όλ’ αυτά, η περιοχή με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικής κατοικίας παραμένει σταθερά το κέντρο της Θεσσαλονίκης με 10,7€ / τετραγωνικό μέτρο.

Στις πιο οικονομικές περιοχές συγκαταλέγονται η Σταυρούπολη και ο Εύοσμος, όπου παρατηρήθηκαν και εκεί αυξήσεις στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών κατά 8% και 6% αντίστοιχα.

Οι ακριβότερες και οι οικονομικότερες πόλεις στην υπόλοιπη χώρα

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η υψηλότερη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών εντοπίζεται σε Κέρκυρα, Κρήτη και Ρόδο, νησιά που ταυτόχρονα αποτελούν τρεις από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς για το β’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Παρουσιάζει ενδιαφέρον η αύξηση στη μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών κατά 28% και 20% αντίστοιχα, σε Ρίο και Πάτρα. Η Λαμία, οι Σέρρες, η Κοζάνη, η Καβάλα και η Τρίπολη αποτελούν πιο οικονομικές πόλεις για ενοικίαση φοιτητικής κατοικίας.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη 3 Αυγούστου έκλεισαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, όπου οι ενδιαφερόμενοι δικαιούχοι μπορούσαν να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση για τη χορήγησή του.