«Ανακαινίζω - Νοικιάζω»: Μόλις 1.495 ιδιοκτήτες ακινήτων εντάχθηκαν στο πρόγραμμα

Αλλαγές ετοιμάζει η κυβέρνηση στο πρόγραμμα για τις ανακαινίσεις σπιτιών προκειμένου να αυξηθεί το ενδιαφέρον

house
2'

Νέα κίνητρα προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων αναμένεται να δώσει η κυβέρνηση, εφόσον ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω».

Η αρχική ρύθμιση είχε ως στόχο να ξεκλειδώσει 12.500 κλειστά σπίτια, τα οποία μένουν εκτός αγοράς, κυρίως δυάρια και γκαρσονιέρες. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» αφορά σπίτια μέχρι 100 τετραγωνικά και περιλαμβάνει επιλέξιμες δαπάνες για βελτίωση της εικόνας των σπιτιών, που έμεναν για πολύ καιρό άδεια.

Όμως, το χρηματοδοτικό πρόγραμμα είχε σημαντικούς περιορισμούς κι έτσι μετά και την αύξηση της τουριστικής αγοράς βιλών, τα νέα ζευγάρια εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από τις υψηλές αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων.

Η χρηματοδότηση για το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Νοικιάζω» θεωρήθηκε εντελώς ανεδαφική για τα δεδομένα της αγοράς των οικοδομικών υλικών. Σύμφωνα με την «Απογευματινή» έχουν καταθέσει αιτήσεις για να ενταχθούν στο πρόγραμμα μόλις 1.495 ιδιοκτήτες.

Οι ιδιοκτήτες πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα

Η κυβέρνηση επέτρεψε σε πρώτη φάση στους ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν τις κενές κατοικίες να διορθώσουν το πρόβλημα ώστε να μπορούν να ενταχθούν περισσότεροι, διότι το σύστημα τους πετούσε έξω. Οι ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί πρέπει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα ειδάλλως καλούνται να δώσουν τα χρήματα πίσω.

Η αρμόδια υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει αύξηση του πλαφόν από 10.000 ευρώ, σε μεγαλύτερη επιδότηση.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα ο ιδιοκτήτης, που υπό προϋποθέσεις έπαιρνε επιδότηση αν ξεπερνούσε τα 10.000 δάνειο όφειλε το υπόλοιπο να το αποπληρώσει εκείνος. Στην περίπτωση που έπαιρνε 10.000 τα 4.000 προέρχονταν από το κράτος και τα υπόλοιπα 6.000 έπρεπε να τα αποπληρώσει εκείνος.

Έτσι, το σενάριο που εξετάζεται από την κυβέρνηση είναι το ποσό των 10.000 ευρώ να παραμείνει το ίδιο αλλά να είναι αυξημένη η συμμετοχή του κράτους ως 60% στο πρόγραμμα.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή