ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πωλούνται πληροφορίες από το σύστημα «Τειρεσίας»

Πωλούνται πληροφορίες από το σύστημα «Τειρεσίας»

Ανοιχτό θα είναι στο εξής το σύστημα «Τειρεσίας» για εκπροσώπους επιχειρήσεων ή επιτηδευματίες οι οποίοι θα έχουν πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία του συστήματος, προκειμένου να «ελέγχουν» πελάτες τους ή ακόμα και προμηθευτές.

Η απευθείας πρόσβαση στη «μαύρη λίστα» θα γίνεται έναντι μικρού αντιτίμου, ενώ η υπηρεσία έχει ονομαστεί «τσεκ». Η κίνηση αυτή θα σημάνει και το ξεκίνημα της παροχής επιχειρηματικών πληροφοριών στην αγορά.

Κοινώς, κάθε επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να «ελέγχει» το μητρώο τόσο των πελατών της, όσο και των προμηθευτών και να κάνει μια έρευνα για το ρίσκο συνεργασίας της επιχείρησης, απέναντι στους προαναφερόμενους. Μάλιστα η θυγατρική των τραπεζών θα μπορεί στο εξής να α συνάψει ακόμη και συμβάσεις μεταπώλησης των στοιχείων που αφορούν νομικά πρόσωπα και τα οποία υπάρχουν στο λεγόμενο «σύστημα αθέτησης υποχρεώσεων».

Σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή», ο διευθυντής επιχειρηματικής ανάπτυξης της «Τειρεσίας Α.Ε.», Πέτρος Καπασούρης, επεσήμανε πως ήδη 700 πελάτες – επιχειρήσεις έχουν ολοκληρώσει την εγγραφή τους στο νέο σύστημα. Πρόσβαση στο σύστημα έχουν αποκτήσει τόσο οι επιχειρήσεις, όσο το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το ΕΤΕΑΝ το οποίο, δεδομένου ότι εγκρίνει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου, θέλει να είναι σε θέση να ελέγχει άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των εταιρειών που αιτούνται δανείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να «γίνει εύκολος ο έλεγχος της αξιοπιστίας των επιχειρήσεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να προστατευτούν οι φερέγγυες εταιρείες. Πλέον ο επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να έχει πρόσβαση στα ίδια στοιχεία που βλέπουν μέσω του συστήματός μας και οι τράπεζες. Μπορεί επομένως να περιορίζει αισθητά το ρίσκο που συνεπάγεται η πραγματοποίηση μιας συναλλαγής».

Διαβάστε επίσης:

Καμπανάκι κινδύνου από τους εμπόρους