ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γαλλο-γερμανικό «φρένο» στο ευρωομόλογο

Γαλλο-γερμανικό «φρένο» στο ευρωομόλογο
Στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αποφάσισαν η κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί, με στόχο τον κοινό βηματισμό των δυο χωρών..

Στενότερες οικονομικές σχέσεις μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αποφάσισαν η κ. Άνγκελα Μέρκελ και ο κ. Νικολά Σαρκοζί, με στόχο τον κοινό βηματισμό των δυο χωρών αλλά και τη δημιουργία ενός επίσημου διευθυντηρίου στην Ε.Ε.

Στη συνέντευξή τύπου, που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στο Παρίσι, ανακοίνωσαν μέτρα για την αληθινή οικονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης ενώ απέρριψαν την ιδέα έκδοσης του ευρωομόλογου.

Η γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε το ευρωομόλογο το τελευταίο δυνατό μέσο, το οποίο δεν χρειάζεται αυτή την ώρα η Ευρώπη.

Οι δύο ηγέτες ζήτησαν από τους υπουργούς Οικονομικών τους να προετοιμάσουν προτάσεις που θα υποβληθούν αρχές του 2012 ώστε από το 2013 να μπορούν Γάλλοι και Γερμανοί να επιβάλουν ένα κοινό φόρο στις επιχειρήσεις.

Επιπλέον, στις αρχές κάθε εξαμήνου οι υπουργοί Οικονομικών θα έχουν μια κοινή συζήτηση πριν από την υποβολή του προϋπολογισμού ώστε οι προτάσεις να είναι ίδιες, σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο.

Επίσης Βερολίνο και Παρίσι εξετάζουν τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών ενώ επί τάπητος τέθηκε η θεσμοθέτηση ενός «κανόνα» στα Συντάγματα των κρατών-μελών για τη συγκράτηση του δημόσιου χρέους.

Προεδρία της Ευρωζώνης

Οι δυο ηγέτες πρότειναν τη δημιουργία Προεδρίας της Ευρωζώνης και τη θέση αυτή να καταλάβει ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, Πρόεδρος της Ε.Ε.

Η θητεία της συγκεκριμένης θέσης θα έχει χρονική διάρκεια δυόμισι ετών.

Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ λέει «όχι» στο ευρωομόλογο