ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έπιασαν τόπο τα παρακάλια του Τσίπρα - Δάνειο 3 έως 6 δισ. δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Έπιασαν τόπο τα παρακάλια του Τσίπρα - Δάνειο 3 έως 6 δισ. δίνει το ΔΝΤ στην Ελλάδα

Τι υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Λαγκάρντ για να πάρει το δάνειο; Με ποιο τίμημα μπαίνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα - Τα βρήκαν Μέρκελ - Λαγκάρντ και ο λογαριασμό...στον λαό.

Μετά τις αποκαλύψεις ότι ο Αλέξης Τσίπρας παρακάλεσε την Κριστίν Λαγκάρντ για να παραμείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg επιβεβαιώνει πως Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες συμφώνησαν για παραμονή του Ταμείου στη χώρα μας.

«Το Διεθνές Νομισματικό Σύστημα κινείται στην κατεύθυνση εκ νέου συμμετοχής του σε ελληνικό πρόγραμμα», αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Το δημοσίευμα επικαλούμενο πηγές με γνώση των συζητήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το ΔΝΤ είναι έτοιμο να δώσει στην Ελλάδα ένα μικρότερο δάνειο από αυτό που είχε δώσει πριν από πέντε χρόνια.

Το υπό συζήτηση ποσό είναι μεταξύ 3 και 6 δισ. δολαρίων, δήλωσε μία πηγή, έναντι της πιστωτικής γραμμής 29 δισ. ευρώ (31 δισ. δολαρίων) που είχε δοθεί με το δεύτερο ελληνικό πρόγραμμα το 2012.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, σημειώνει το δημοσίευμα, το ΔΝΤ θέλει να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο με βάση τους κανονικούς όρους και όχι τους κατ' εξαίρεση, αποφεύγοντας έτσι την υποχρέωση να πιστοποιήσει μία υψηλή πιθανότητα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, δήλωσε μία πηγή.

Οι συζητήσεις για ένα νέο πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα μπορούσε να λάβει χώρα στις 21-23 Απριλίου, κατά τη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ, δημιουργώντας πιθανόν το πλαίσιο για μία ψηφοφορία στο Συμβούλιο του Ταμείου μετά τη σύνοδο.

Το σενάριο αυτό εξαρτάται από την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, σημειώνεται. Οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα πρέπει, επίσης, να αναλάβουν μία σαφή δέσμευση για ένα σχέδιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, προκειμένου το ΔΝΤ να συμβάλλει στο πρόγραμμα βοήθειας ύψους 86 δισ. ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

Τόμσεν: Μη βιώσιμο το χρέος, υφεσιακά τα πλεονάσματα 3,5%, μεταρρυθμίσεις τώρα!

Νέα «βόμβα» για την Ελλάδα πέταξε την Παρασκευή (10/3) από την Ουάσιγκτον ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, ενώ παράλληλα έστρεψε τα βέλη του και κατά της Ευρωζώνης, μιλώντας για συνολικό πρόβλημα που λύνεται μόνο με διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ο Πόλ Τόμσεν αναφερόμενος για την Ελλάδα κατά την διάρκεια της ανοικτής συζήτησης του Atlantic Council, είπε χαρακτηριστικά πως το ελληνικό χρέος είναι «ξεκάθαρα μη βιώσιμο».

Παράλληλα εξέφρασε την άποψη ότι τα πλεονάσματα του 3,5% θα βλάψουν την ανάπτυξη, ενώ στρεφόμενος και κατά της ΕΕ υπογράμμισε πως καμία μεταρρύθμιση και προσπάθεια από την πλευρά της Αθήνας δεν θα έχει αποτέλεσμα, χωρίς κάποιου είδους αναδιάρθρωση από την Ευρωπαϊκή πλευρά.

Σύμφωνα με το mignatiou.com, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε πως τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετίζονται με βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα σε εθνικό επίπεδο, πετώντας το «μπαλάκι» και προς την Γερμανία για την οποία υπογράμμισε πως πρέπει και εκείνη να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει σχετικά διαρθρωτικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, μίλησε για εμπιστοσύνη η οποία χρειάζεται για να οικοδομηθεί περισσότερη Ευρώπη, ενώ όλες οι χώρες ανεξαιρέτως θα πρέπει να ακολουθούν τους κανόνες.

Μάλιστα, ο Τόμσεν σχολιάζοντας αναφορά που είχε κάνει νωρίτερα ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέρ Μπλανσάρ για το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ το χαρακτήρισε ως «χάλι».

Το ΔΝΤ διαψεύδει το Bloomberg για το δάνειο

Στη διάψευση τηλεγραφήματος του πρακτορείου Bloomberg από την Γερμανία που υποστήριζε πως το ΔΝΤ κινείται προς την κατεύθυνση της επανασύνδεσης με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με ένα νέο δάνειο ύψους 3-6 δισ. ευρώ προχώρησε το Ταμείο.

Εκπρόσωπος του ΔΝΤ απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων παρέπεμψε σε χθεσινή απάντηση που έδωσε ο εκπρόσωπος του Ταμείου Τζέρι Ράις στον δημοσιογράφο που υπογράφει το δημοσίευμα και σύμφωνα με την οποία δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση σε επίπεδο Εκτελεστικού Συμβούλιου του ΔΝΤ για χρηματοδοτική συνεισφορά προς την Ελλάδα.

Σχετικές ειδήσεις