ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

FT: Ρήγμα στην Ευρωζώνη για την διάσωση της Ελλάδας

FT: Ρήγμα στην Ευρωζώνη για την διάσωση της Ελλάδας
Οι Financial Times ανέφερουν σε δημοσίευμά τους ότι έχει δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας...

Οι Financial Times ανέφερουν σε δημοσίευμά τους ότι έχει δημιουργηθεί ρήγμα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης σχετικά με το δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας.


Σύμφωνα με την εφημερίδα, που επικαλείται υψηλόβαθμους Ευρωπαίους αξιωματούχους, επτά από τις 17 χώρες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι θα πρέπει να αποδεχθούν ένα μεγαλύτερο "κούρεμα" του ελληνικού χρέους.


Οι FT αναφέρουν ότι η διάσταση απόψεων αυτή προκύπτει εξαιτίας κλιμακούμενων φόβων ότι οι δανειακές ανάγκες της Αθήνας είναι πολύ μεγαλύτερες απ’όσο είχε εκτιμηθεί δύο μήνες πριν και απειλεί να διαταράξει την ήδη επίπονη συμφωνία που συζητήθηκε με τους ιδιώτες ομολογιούχους τον Ιούλιο.


«Αν και οι «σκληροπυρηνικοί» στην Γερμανία και την Ολλανδία έχουν ηγηθεί της απαίτησης να υποστεί μεγαλύτερες απώλειες ο ιδιωτικός τομέας, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια κίνηση. Φοβούνται ότι αν ξανανοίξει η συμφωνία για τα ομόλογα θα προκληθεί νέο ξεπούλημα μετοχών των ευρωπαϊκών τραπεζών που έχουν μεγάλα ανοίγματα στην Ελλάδα και άλλα περιφερειακά ομόλογα» τονίζουν οι FT.


Κορυφαίοι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δήλωσαν ότι υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων όσον αφορά την πρόταση να ανοίξει ξανά η συμφωνία με τους ομολογιούχους, που θα προκαλέσει μεγαλύτερη και ενωρίτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Ακόμη και εντός της Γερμανίας, οι αξιωματούχοι είναι διχασμένοι για το αν πρέπει να πιεστούν οι ιδιώτες πιστωτές σε μεγαλύτερο «κούρεμα.»

Διαβάστε περισσότερα στο newscode.gr