ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση…

Κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση…

Του Τάσου Ζάχου

Ο εκνευρισμός Παπαδήμου, οι έριδες μεταξύ των υπουργών, οι εισηγήσεις για πρόωρο ανασχηματισμό και το παράδειγμα της Ιταλικής κυβέρνησης.

Κυβέρνηση σε ελεύθερη πτώση θα μπορούσε να είναι ο τίτλος για το μεταβατικό σχήμα του Λουκά Παπαδήμου το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση έχοντας ζωή μόλις ένα μήνα και κάτι δείχνει ήδη σημάδια διάλυσης και κόπωσης, όχι πάντως μεταρρυθμιστικής.

Το υπάρχον κυβερνητικό σχήμα δεν φαίνεται να «τραβάει» με τις έριδες μεταξύ υπουργών να είναι σύνηθες φαινόμενο και τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο να εμφανίζεται ανήμπορος τουλάχιστον μέχρι τώρα να βρει σημείο ισορροπίας.

Παράλληλα τα κακά μαντάτα για την μεταβατική κυβέρνηση έρχονται από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν ξεκάθαρα ότι πολίτες φαίνονται απογοητευμένοι από την μέχρι τώρα πορεία της.

Στην δημοσκόπηση της Alco για πρώτη φορά η πλειοψηφία των Ελλήνων εκφράζεται αρνητικά για το νέο πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο.

Ποσοστό 40% σε σύνολο 1.000 ερωτηθέντων πανελλαδικά εξέφρασε "αρνητική κρίση" για το νέο πρωθυπουργό, έναντι ποσοστού 39% με "θετική κρίση".

Την αρνητική αυτή στροφή ήρθε να επιβεβαιώσει ακόμα μια δημοσκόπηση, αυτή της MRB. Στο ερώτημα πώς αξιολογείται η πορεία τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας, το 55,1% απαντά ότι η γενική εντύπωση για την εικόνα της είναι χειρότερη από αυτήν που προσδοκούσε, ενώ το 24,5 απαντά ότι έχει καλύτερη εικόνα.

Επίσης, το 60,1% εκτιμά ότι η κυβέρνηση συνεργασίας θα αποτύχει και το 32% ότι θα πετύχει.

Σενάρια ανασχηματισμού

Παράλληλα η ενότητα της μεταβατικής κυβέρνησης κρέμεται από μια κλωστή , με το χθεσινό υπουργικό συμβούλιο να πραγματοποιείται σε κλίμα έντασης μεταξύ των υπουργών για το ζήτημα της εφεδρείας και του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε πρόωρο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος και να προχωρήσει με ένα πιο ολιγομελές σχήμα στα πρότυπα της Ιταλικής κυβέρνησης, όπως πρώτο σας είχε ενημερώσει το newsbomb.gr.

Χθες ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, λειτουργώντας ως «λαγός», μίλησε ανοιχτά για ανάγκη αναδιάταξης της κυβέρνησης Παπαδήμου, μετά την συνάντηση του με τον πρωθυπουργό.

«Χρειάζεται ένα πιο μικρό και ευλύγιστο σχήμα και περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις που έρχονται» τόνισε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας: «πείτε το ανασύσταση».

Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης σήμερα παρέπεμπαν στον ίδιο τον πρωθυπουργό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Σαμαράς – Παπανδρέου ρυθμιστικοί παράγοντες

Θεωρείται δεδομένο ότι στην σημερινή συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ θα συζητηθεί και το θέμα της κυβερνητικής στασιμότητας, καθώς τα μεγαλύτερα προβλήματα στην κυβέρνηση δημιουργούνται από τα εσωκομματικά πυρά στο ΠΑΣΟΚ.

Ο Παπανδρέου έχει δηλώσει πως θα στηρίξει και θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση Παπαδήμου.

Από την άλλη όμως ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στηρίζει μεν την κυβέρνηση αλλά με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα 2 μηνών, εμμένοντας στο αίτημα του για εκλογές στις 19 Φεβρουαρίου.

Από ότι φαίνεται μάλιστα έχει μαζί του και τις δημοσκοπήσεις…