ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε Ισραήλ και Ρωσία ο Μητσοτάκης - Οι συναντήσεις και οι επιδιώξεις

Σε Ισραήλ και Ρωσία ο Μητσοτάκης
Την Τετάρτη η πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι.
INTIME NEWS

Δυο σημαντικές επισκέψεις θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα θα βρεθεί στο Τέλ Αβίβ, πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του μετά την αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Ισραήλ και θα έχει επαφές με τον νέο πρωθυπουργό Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ και με τον νέο Πρόεδρο του Ισραήλ Ιτσχάκ Χέρτζογκ. Την ίδια μέρα θα λάβει χώρα η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ με την συμμετοχή και του Νίκου Αναστασιάδη.

Η ισραηλινή πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην τριμερή συνεργασία και με την συμμετοχή της Κύπρου και αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι παρόλο που το Ισραήλ ακύρωσε όλες τις επίσημες επισκέψεις για τις επόμενες δύο εβδομάδες λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, η τριμερής θα γίνει κανονικά με προσωπική απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Στο τραπέζι της συνάντησης των τριών ηγετών θα τεθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι τρεις χώρες, καθώς και η διερεύνηση περαιτέρω τομέων συνεργασίας. Ταυτόχρονα, είναι η πρώτη προσωπική γνωριμία των τριών ηγετών. Κατά την Τριμερή οι τρεις ηγέτες θα υιοθετήσουν Κοινή Διακήρυξη που θα αφορά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Τετάρτη η πρωθυπουργός θα έχει τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν στο Σότσι. Είναι η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ηγετών μετά την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, καθώς η προγραμματισμένη για τις 25 Μαρτίου 2021 επίσκεψη του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αθήνα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση ακυρώθηκε λόγω πανδημίας.

Οι δύο ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, με έμφαση στην ενεργειακή συνεργασία, καθώς και στη συνεργασία στους τομείς της Παιδείας και του Πολιτισμού (υπενθυμίζεται ότι το 2021 είναι έτος Ιστορίας Ελλάδας-Ρωσίας) και να ανταλλάξουν απόψεις για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ρωσία, εκτός από μια χώρα που συνδέεται με την Ελλάδα με ιστορικούς δεσμούς φιλίας, είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με βαρύνοντα ρόλο, ενώ η Μόσχα έχει επανειλημμένα διαμηνύσει την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Το έκανε και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέρι Λαβρόφ στη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2020, εν μέσω κλιμάκωσης της τουρκικής επιθετικότητας, υπογραμμίζοντας ότι τα προβλήματα πρέπει να λύνονται με διαπραγματεύσεις και διάλογο και με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιείται σε μια εύθραυστη συγκυρία στις σχέσεις της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ που αποτελούν την βάση της εξωτερικής της πολιτικής. Στηρίζει και σέβεται τις αποφάσεις των οργανισμών αυτών. Αυτό, όμως, δεν αποκλείει την διεύρυνση των σχέσεων με τη Ρωσία. Η θέση του πρωθυπουργού, άλλωστε, την οποία έχει υποστηρίξει και εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι ότι είναι αναγκαίο οι δίαυλοι επικοινωνίας της Ευρώπης με τη Ρωσία να μείνουν ανοικτοί, ειδικά στις μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν διεθνή συνεργασία.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες μέρες και ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη-Πούτιν συνεδρίασε στη Μόσχα η Επιτροπή –συμπροεδρεύουν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο υπουργός Μεταφορών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βιτάλι Σαβέλιεφ– και υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας που περιλαμβάνει σειρά συμφωνιών στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, του πολιτισμού, της φορολογικής συνεργασίας κ. ά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Δολοφονία στο Γαλάτσι: Καρτέρι θανάτου στον 35χρονο πυγμάχο - Είχαν εκτελέσει μαφιόζικα τον θείο του

Ευρώ: Αλλάζουν μετά από 20 χρόνια τα χαρτονομίσματα

Γιάννης Βασιλείου: «Την βίαζε στα καμαρίνια. Δε μετάνιωσα που δεν αντέδρασα» - Έξαλλη η Φαίη Σκορδά