ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς, ποιοι και πού θα ψηφίσουν σήμερα – Αναλυτικές οδηγίες

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Πώς, ποιοι και πού θα ψηφίσουν σήμερα – Αναλυτικές οδηγίες
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία

Η ώρα της κρίσης για τις εσωκομματικές κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς σήμερα ανοίγουν οι κάλπες προεκειμένο υνα εκλγεί νέος πρόεδρος αλλά και η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και όσοι πολίτες θελήσουν να γίνουν μέλη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλούνται σήμερα, Κυριακή 15 Μαΐου, να εκλέξουν τον Αλέξη Τσίπρα για πρόεδρο και τη νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στόχος της Κουμουνδούρου είναι να μετατρέψει την εσωκομματική αυτή διαδικασία σε ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, καλώντας τους πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στις κάλπες και να στείλουν «τον λογαριασμό πίσω», στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Την κεντρική ευθύνη της εκλογικής διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έχει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) με πρόεδρο τον Ηλία Νικολακόπουλο, όπως ορίστηκε με απόφαση του 3ου Συνεδρίου.

Ποιοι ψηφίζουν για Κεντρική Επιτροπή

Για τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ενταχθεί στο κόμμα πριν την 21η Μαρτίου και έχουν δικαίωμα ψήφου και για την Κεντρική Επιτροπή, τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Αυτοί μπορούν να ψηφίσουν σε οποιοδήποτε εκλογικό κέντρο της περιφέρειας στην οποία ανήκουν.

Αν για κάποιο λόγο βρίσκονται εκτός, θα έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σε όποιο εκλογικό κέντρο της χώρας θέλουν, αλλά μόνο για αρχηγό. Αυτό συμβαίνει γιατί στην εκλογή των 300 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, υπάρχουν και γεωγραφικά κριτήρια.

Ποιοι ψηφίζουν για πρόεδρο

Δικαίωμα ψήφου στην κάλπη εκλογής προέδρου, έχουν όλοι οι πολίτες που το επιθυμούν. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι να προσέλθουν σε κάποιο από τα, σχεδόν, 1.000 εκλογικά κέντρα που θα στηθούν σε ολόκληρη τη χώρα, από τη Γαύδο ως τον Έβρο, όπως είπε πριν λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρα.

Εδώ (https://www.syriza.gr/page/ekloges.html#) θα βρείτε αναλυτικά τα εκλογικά τμήματα ανά περιφέρεια και ανά δήμο, πατώντας πάνω στον σχετικό χάρτη.

Επίσης θα πρέπει να καταβάλουν το αντίτιμο των τριών ευρώ και να δεχθούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί την εν λόγω διαδικασία.

Όσοι εγγραφούν μέλη του κόμματος την ημέρα των εκλογών ή όσοι γράφτηκαν μετά την 21η Μαΐου, θα μπορούν να ψηφίσουν όπου το επιθυμούν ή μπορούν, ανεξάρτητα με την περιφέρεια ή τον δήμο στον οποίον κατοικούν.

Τι πρέπει να έχω μαζί μου

Όσοι δεν είναι μέλη ή έχουν εγγραφεί μετά τις 21 Μαρτίου μπορούν να συμπληρώσουν διαδικτυακά τη φόρμα εγγραφής μέλους που θα βρουν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ και να προσκομίσουν στο εκλογικό τμήμα, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρηθούν στις ουρές.

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί από τις 8.00 π.μ. μέχρι και τις 8.00 μ.μ., με τα κομματικά στελέχη να εύχονται η συμμετοχή να είναι τέτοια ώστε να δοθεί παράταση.

Όποιος επιθυμεί να ψηφίσει, πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Άπαντες συσπειρωμένοι γύρω από τον Τσίπρα