ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υδρογονάνθρακες: Οι έρευνες νοτιότερα και ο θησαυρός των 500 δισ. δολαρίων

Υδρογονάνθρακες: Οι έρευνες νοτιότερα και ο θησαυρός των 500 δισ. δολαρίων
Σεισμικές έρευνες νοτιοδυτικά της Κρήτης
Marine Traffic

Ειδικοί  αναφέρουν ότι σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, από την ExxonMobil μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα «θησαυρός».

Έντονο είναι το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου και αυτό αποδεικνύεται από αίτημα που υποβλήθηκε από την ExxonMobil στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων την περασμένη εβδομάδα για επέκταση των ερευνών νοτιότερα, μα αποτέλεσμα το Πολεμικό Ναυτικό να εκδώσει Navtex.

Η απόφαση είναι απολύτως σύμφωνη με τα οριζόμενα στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς ολόκληρη η περιοχή στην οποία διεξάγονται οι έρευνες βρίσκεται εντεύθεν της μέσης γραμμής ανάμεσα στις ελληνικές και λιβυκές ακτές. Δεν μπορεί, επομένως, να εγερθεί ζήτημα από τη λιβυκή πλευρά. Φυσικά, η Τουρκία δεν μπορεί να έχει κανέναν απολύτως λόγο στην υπόθεση αυτή, καθώς δεν γειτνιάζει με την περιοχή.

Η έναρξη των ερευνών εντάσσεται στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αξιοποίηση των όποιων πόρων φυσικού αερίου διαθέτει η χώρα μας και αποτελεί μέρος της στρατηγικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας τη χώρας και της Ευρώπης, μέσω της πολύπλευρης αναβάθμισης του ρόλου της στον ενεργειακό χάρτη.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες πραγματοποιούνται σύμφωνα με τα αυστηρότερα διεθνή πρότυπα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται, ανάμεσα στα άλλα, η χρήση του πρωτοκόλλου «ήπιας εκκίνησης», διπλασιασμός των παρατηρητών των θαλάσσιων θηλαστικών πάνω στα ερευνητικά πλοία, επέκταση της ακτίνας της ελάχιστης ζώνης ασφαλείας γύρω από το ερευνητικό πλοίο, ζώνη αποκλεισμού 1 χιλιομέτρου γύρω από τις περιοχές «Natura» καθώς και τις ιχθυοκαλλιέργειες και παρουσία ανεξάρτητου παρατηρητή της ΕΔΕΥΕΠ στο ερευνητικό σκάφος.

Σύμφωνα με ειδικούς σε περίπτωση που καρποφορήσουν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, από την ExxonMobil μπορεί να προκύψει για την Ελλάδα «θησαυρός» που ενδεχομένως να φτάσει σε αξία τα 500 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τους ίδιους, η αξία των αποθεμάτων φυσικού αερίου που μπορεί να εντοπιστεί στους θαλάσσιους «στόχους» από τις έρευνες, υπολογίζεται ότι μπορεί να αγγίξει το μισό τρισ. σε δολάρια.

Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.

Διαβάστε ακόμα:

Η επόμενη ημέρα μετά την έκδοση της NAVTEX

Αυτός είναι ο χάρτης της νέας NAVTEX για έρευνες για υδρογονάνθρακες

Το όφελος από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα