ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

ΠΑΣΟΚ: Ο σώζων εαυτόν σωθήτω

Βουλευτές και πρώην Υπουργοί θέλουν να είναι υποψήφιοι με τη Ν.Δ για να επιβιώσουν πολιτικά.

Η δημοσκοπική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ έχει προκαλέσει κύμα πανικού σε Βουλευτές και πρώην Υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που αγωνιούν για την προσωπική πολιτική τους επιβίωση.

Η αβέβαια έκβαση του φλερτ με τη ΔΗΜΑΡ και η τάση διαρκούς υποχώρησης που δείχνει το ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να καταγράφεται ανάμεσα στο 4 έως 5%, έχει οδηγήσει πολλούς σε δεύτερες σκέψεις προκειμένου να μπορέσουν να επανεκλεγούν στην επόμενη Βουλή.

Το σενάριο τρόμου φέρνει το ΠΑΣΟΚ να περνάει με μεγάλη δυσκολία το όριο του 3% ενώ το καλύτερο σενάριο προβλέπει 10 με 12 βουλευτές στην επόμενη Βουλή. Σε περιοχές, που το ΠΑΣΟΚ , παραδοσιακά κυριαρχούσε, τώρα κινδυνεύει να μην βγάλει Βουλευτή.

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι περιφέρειες Ηρακλείου, Δωδεκανήσου, Εύβοιας, Λέσβου, Λάρισας, Αχαΐας, Αττικής.

Αυτό έχει οδηγήσει πολλούς να συζητούν πολύ σοβαρά ακόμα και το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, προκειμένου να έχουν πιθανότητες να είναι στην επόμενη Βουλή.

Αρκετούς θα τους βόλευε να ίδρυε μία νέα παράταξη ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Κόμμα, που θα στέγαζε πολιτικά όλες τις δυνάμεις που πιστεύουν στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Ελλάδας και τις μεταρρυθμίσεις.

Σε μία τέτοια περίπτωση θα τους ήταν πιο εύκολο να προσχωρήσουν σε ένα τέτοιο σχήμα, χωρίς να προκληθούν μεγάλες πολιτικές αναταράξεις και να θεωρηθεί ως κίνηση πολιτικής συναλλαγής και καιροσκοπισμού η πράξη τους.

Φαίνεται όμως ότι το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και της προσωπικής πολιτικής επιβίωσης είναι πολύ ισχυρό για ορισμένους και έχει κάμψει δισταγμούς και αντιστάσεις.

Σε κατ΄ ιδίαν συζητήσεις τους , βουλευτές που τυγχάνει να είναι και πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θεωρούν ''νεκρό'' το κόμμα τους και εκτιμούν ότι οι επόμενες εκλογές θα αποτελέσουν μία τυπική ληξιαρχική πράξη θανάτου. Οι ίδιοι θεωρούν θνησιγενές το σενάριο προσέγγισης και συμπόρευσης με τη ΔΗΜΑΡ, λέγοντας ότι μία τέτοια συνεργασία δεν έχει τύχη, αφού στην καλύτερη περίπτωση θα συγκέντρωνε ένα 7 έως 8 %, που μεταφράζεται σε 20-22 έδρες που θα μοιράζονταν ανάμεσα στα δύο κόμματα.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του Newsbomb πολλοί είναι αυτοί που έχουν ρίξει γέφυρες προς το Μαξίμου και τη Νέα Δημοκρατία, προσπαθώντας να διερευνήσουν το έδαφος μιας εκλογικής συνεργασίας.

Ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σιωπά τον τελευταίο καιρό και αποφεύγει επιμελώς να αναφερθεί στα εσωκομματικά αλλά και στην προοπτική του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα όμως αναφέρεται με πολύ κολακευτικά λόγια για τον Πρωθυπουργό κ. Σαμαρά.

Μεταξύ αυτών που βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο μιας εκλογικής τους συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, σε περίπτωση που δεν έχει αναστραφεί θεαματικά η εικόνα του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος του 2013, είναι η κ. Χριστοφιλοπούλου (Βουλευτής Αττικής), ο κ. Σηφουνάκης (Βουλευτής Λέσβου) και ο κ. Δ. Κρεμαστινός (Βουλευτής Δωδεκανήσου).

Στο νομό Δωδεκανήσου, με τα σημερινά δεδομένα αλλά και τις μετρήσεις, είναι απίθανο να κερδίσει έδρα το ΠΑΣΟΚ.

Το Μαξίμου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του και τηρεί στάση αναμονής. Στελέχη όμως που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό φέρονται να συζητούν με πρώην υπουργούς, βουλευτές και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που επιδιώκουν συμπόρευση προκειμένου να έχουν πιθανότητες να βρίσκονται και στην επόμενη Βουλή.