ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η φέτα παρέμεινε ελληνική

Η φέτα παρέμεινε ελληνική

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα του Συμβουλίου των Υπουργών αρμοδίων για το εξωτερικό Εμπόριο που συνεδρίασε σήμερα στο Λουξεμβούργο και στο περιεχόμενο των συνομιλιών που είχε χθες στις Βρυξέλλες, με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για θέματα Εμπορίου κ. Karel De Gucht και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΙΝΤΑ), Πορτογάλο ευρωβουλευτή κ. Vital Moreira, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου υπήρξε ενημέρωση για την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Καναδά για την μεταξύ τους εμπορική συμφωνία στην οποία από Ελληνικής πλευράς υπήρχε το θέμα της προστασίας της Ελληνικής φέτας. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και επίπονες αλλά το αποτέλεσμα της συμφωνίας είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό για την Ελλάδα και τους Έλληνες παραγωγούς.
Πρώτον, γιατί διασφαλίστηκε πλήρως η προστασία του προϊόντος εντός της ΕΕ.

Δεύτερον, γιατί δίνεται πλέον σημαντική ευκαιρία για εξαγωγές στον Έλληνα παραγωγό μέσω της αφαίρεσης των ελληνικών συμβόλων από τις Καναδικές απομιμήσεις φέτας καθώς και μέσω του διπλασιασμού των ποσοστώσεων των ευρωπαϊκών γαλακτοκομικών προϊόντων που θα εισάγονται χωρίς δασμούς στον Καναδά. Η Συμφωνία αυτή αποτελεί πρόκριμα για τις επικείμενες συμφωνίες της ΕΕ, όπως π.χ. με τις ΗΠΑ».