ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεννηματά: Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση για τα ΕΑΣ

Γεννηματά: Δεν υπάρχει άλλη βιώσιμη λύση για τα ΕΑΣ

Τη στήριξη όλων των κομμάτων της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που θα επιτρέψει τη βιωσιμότητα των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, ζήτησε στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά.

Γνωστοποίησε επίσης την απόφαση της κυβέρνησης να μην συζητήσει καμία άλλη πρόταση για το μέλλον της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» πέραν αυτής που διαπραγματεύεται αυτή την ώρα σκληρά με την τρόικα,.

«Η πρόταση μας απαντάει στις ανάγκες της εθνικής άμυνας, εξασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού και την προοπτική. Εξασφαλίζει και συνεργασίες και, ταυτόχρονα, απαντά στην ανάγκη μιας βιώσιμης εταιρείας, χωρίς να χρειάζεται να πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος πολίτης. Απαντά επίσης και στους κανόνες του ανταγωνισμού. Γι΄ αυτό ακριβώς και θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων» ξεκαθάρισε η κ. Γεννηματά κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία παρέχεται ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα στην «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» μέχρι 31 Οκτωβρίου 2013.

Η κ. Γεννηματά περιέγραψε την κατάσταση με την οποία ήρθε αντιμέτωπη η κυβέρνηση προ τετραμήνου. Έκανε λόγο για μία εταιρεία σε επίσχεση εργασίας, χωρίς διοίκηση, που ελέγχεται για ένα δις παράνομες ενισχύσεις, με μηδενικές συμβάσεις για εξαγωγές και 87 εκατομμύρια κρατικές ενισχύσεις τα τελευταία τρία χρόνια. Τονίζοντας τον αυτονόητο ρόλο των ελληνικών αμυντικών συστημάτων και κατ’ επέκταση της ελληνικής βιομηχανίας τόσο για την χώρα όσο και για την ασφάλειά μας, η κυρία Γεννηματά επιχείρησε να περιγράψει το σκεπτικό της κυβέρνησης στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτή η εταιρία. Έκανε λόγο για ομαδική δουλειά και συνεργασία των υπουργείων Οικονομικών και Εθνικής Άμυνας με τη διοίκηση της εταιρίας που τοποθετήθηκε άμεσα, καθώς και τρεις μεγάλες εταιρείες συμβούλων, προκειμένου να κατατεθεί η πρόταση της ελληνικής πλευράς και να στηριχθεί η πολιτική άποψη ότι δεν πρέπει να μπει λουκέτο.

«Θέλουμε τα ΕΑΣ να αναδιαρθρωθούν», είπε, υποστηρίζοντας πως η πρόταση της κυβέρνησης σαφέστατα εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρίας. Εξηγώντας γιατί προχώρησαν σε ΠΝΠ, υποστήριξε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ζητούν να δοθούν στην εταιρεία συγκεκριμένα ποσά 30-35 εκατομμυρίων, προκειμένου να πάρει μπροστά η εταιρία και να πληρωθούν συσσωρευμένα χρέη κυρίως του 2013, ώστε να ξεκινήσει από καθαρή βάση και να γίνει βιώσιμη και «γιατί όχι, κερδοφόρα», όπως είπε.

Δίνοντας στοιχεία για τα χρήματα που πηγαίνουν προς την εταιρεία, έκανε λόγο για περίπου 12 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν συμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί από την εταιρία. Τα καθαρά από αυτά που θα φτάσουν στην εταιρία υποστήριξε ότι είναι περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ, με σχεδόν τα μισά να έχουν ήδη πάει, και το 70% των χρημάτων αυτών να πηγαίνουν προς τους εργαζόμενους.

«Η πρόταση απαντά στις ανάγκες εθνικής άμυνας και προμήθευσης, στην ανάγκη για μια βιώσιμη εταιρεία και τους κανόνες ανταγωνισμού», είπε, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία άλλη βιώσιμη απάντηση σε σχέση με το μέλλον τη αμυντικής βιομηχανίας».

Όσο για τις επικρίσεις που δέχθηκε περί “ατυχούς χειρισμού”, απάντησε σε οξείς τόνους. «Δεν κατάλαβα», είπε, «αν εννοείτε ότι είναι ατυχής χειρισμός να μην κρύβεται η αλήθεια, έχω μάθει να μη την κρύβω», είπε, επιθυμώντας να μην μπουν τα προβλήματα κάτω από το χαλί.