ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αγοράζουν πληροφορίες μέσα από το υπουργείο Άμυνας

Αγοράζουν πληροφορίες μέσα από το υπουργείο Άμυνας

Είναι απόλυτα υποκριτικό το γεγονός ότι ξαφνικά το υπουργείο Άμυνας θυμήθηκε να προχωρήσει σε έρευνες για ευθύνες αξιωματικών στα θολά εξοπλιστικά προγράμματα, που χάρισαν τεράστιες μίζες εκατομμυρίων σε διάφορους μεσάζοντες και κρατικούς παράγοντες.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Εδώ και 20 χρόνια είναι γνωστό ότι υπάρχει ζήτημα ευθύνης λίγων ανώτερων και ανώτατων αξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων που συμμετέχουν στις επιτροπές για αγορά οπλικών συστημάτων και εγκρίσεις αντισταθμιστικών ωφελημάτων. Έχει αποδειχθεί ότι τα ίδια και τα ίδια ονόματα εγκρίνουν συμβάσεις που στη συνέχεια αποδεικνύονται ύποπτες ή ότι σχετίζονται με μίζες.

Το πόρισμα του ΣΔΟΕ που έχει στην κατοχή του το newsbomb.gr για το σκάνδαλο των υποβρυχίων και των ναυπηγείων Σκαραμαγκά αναφέρει ότι: «Σύμφωνα με το νόμο (προεδρικό Διάταγμα 284/1989 και 189/28-7-91) δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των ίδιων προσώπων σε πολλές επιτροπές αλλά μόνο σε μία».

Στην πράξη όμως, αν δούμε τις λίστες των επιτροπών, διαπιστώνουμε κάποια ονόματα αξιωματικών και πολιτικών υπαλλήλων που βρίσκονται τα ίδια σε όλες. Και αυτό γιατί ήταν πολύ σημαντικό για τους αντιπροσώπους οπλικών συστημάτων να έχουν το δικό τους άνθρωπο μέσα στην επιτροπή αξιολόγησης, όχι μόνο για να προωθούν τη δική τους προσφορά, αλλά και για να μαθαίνουν τι προσφέρουν οι αντίπαλοι και να καταθέτουν καλύτερη πρόταση. Και αφού έπαιρναν τις δουλειές με το άλλοθι της «πιο συμφέρουσας προσφοράς» ακολουθούσαν οι περίφημες τροποποιητικές συμβάσεις που αναθεωρούσαν προς τα πάνω πάντα, το κόστος αγοράς των οπλικών συστημάτων, του πολεμικού υλικού, των πυρομαχικών και λοιπά.

Σύμφωνα με εξακριβωμένες δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι αντιπρόσωποι των εταιρειών-μεσαζόντων για τους εξοπλισμούς είχαν στη διάθεσή τους μέχρι και ειδικό κονδύλι για να αγοράζουν την εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να μαθαίνουν έγκαιρα ό,τι αφορούσε το εξοπλιστικό πρόγραμμα που τους ενδιέφερε. Ανάλογα με τη σημασία της πληροφορίας, το ποσό εξαγοράς της μπορεί να έφτανε και τα 200.000 ευρώ. Ήδη ο υπουργός Άμυνας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει δώσει αυστηρές εντολές στις στρατιωτικές ανακριτικές αρχές, να προχωρήσουν χωρίς αμφιταλαντεύσεις και αναβολές στον έλεγχο των περιπτώσεων αυτών, ούτως ώστε οι αξιωματικοί και πολιτικοί υπάλληλοι που παρανόμησαν να έχουν την ανάλογη τιμωρία.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Στις ράγες το επόμενο… σκάνδαλο - Σκάει νέα «βόμβα»

«Ανοίγουν στόματα» για τα εξοπλιστικά

Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν Εμμανουήλ και Μπέλτσιος

Γιάννης Μπέλτσιος, ένας φίλος του Άκη...

Χειροπέδες σε Εμμανουήλ και Μπέλτσιο για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών

Ρoή Ειδήσεων