ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γκάουκ:Μόνο ηθικής τάξεως η ανάληψη ευθύνης μας για τις επανορθώσεις

Γκάουκ:Μόνο ηθικής τάξεως η ανάληψη ευθύνης μας για τις επανορθώσεις

Με τη παρότρυνση να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις με τόλμη και χωρίς δισταγμούς για να ξεπεράσει η Ελλάδα την κρίση αλλά και με επανάληψη της σταθερής θέσης της Γερμανίας ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, παρά μόνον ηθικής και πολιτικής τάξεως ανάληψη ευθύνης, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο , απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ, στον Κάρολο Παπούλια, στην αντιφώνησή του στο επίσημο δείπνο το βράδυ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Γνωρίζουμε εκ πείρας ότι το ενδιαφέρον, ο σεβασμός, η συμπόνια, η αλληλεγγύη καθιστούν σε ατομικό επίπεδο πιο εύκολο το δρόμο προς τη συμφιλίωση και φέρνουν κοντύτερα τους λαούς μεταξύ τους», ανέφερε ο κ. Γκάουκ ενώ σε άλλο σημείο τόνισε ότι η Γερμανία έχει αναγνωρίσει την ευθύνη που φέρει για τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν. Πρόσθεσε δε ότι τα εγκλήματα των Ναζί στην Ελλάδα είναι κατά πολύ άγνωστα και ανεξιλέωτα στη Γερμανία. Για τη διερχόμενη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, ο Γερμανός Πρόεδρος, ευχήθηκε να έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις και διαβεβαίωσε:

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες χρειάστηκε να επωμιστούν πολλά κατά την διάρκεια των τελευταίων χρόνων και να καταβάλουν προσωπικές θυσίες, προκειμένου να δημιουργήσουν μια προοπτική για την πατρίδα και τον εαυτό τους. Σας διαβεβαιώ , κυρίες και κύριοι, αυτό γίνεται αντιληπτό στη Γερμανία και τυγχάνει σημαντικής αναγνώρισης». Ο κ. Γκάουκ αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις των δύο χωρών κάνοντας αναφορά στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και σημείωσε ιδιαίτερα την ανάγκη να προχωρήσει το έργο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τα προγράμματα για την ενίσχυση της συνεργασίας των νέων.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημιώσεις και «κούρεμα» χρέους έθιξε ο Κ. Παπούλιας στον Γ. Γκάουκ

Τσίπρας προς Γκάουκ:Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα διεκδικήσει τις αποζημιώσεις

Παπούλιας:«Η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ των διεκδικήσεων της»

Επί τάπητος το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων

Στα χέρια του Βενιζέλου το πόρισμα για τις γερμανικές επανορθώσεις

Ερώτηση Γλέζου για τις καθυστερήσεις γύρω από γερμανικές αποζημιώσεις

Ούτε λέξη για τις γερμανικές επανορθώσεις από τον Γιοακίμ Γκάουκ

Ο Βενιζέλος «θάβει» το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων