ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο - σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

Νομοσχέδιο - σκούπα με όλα τα προαπαιτούμενα

Στόχος να αποφευχθεί ενδεχόμενο «ατύχημα» στις ψηφοφορίες αλλά και να δρομολογηθεί άμεσα η εκταμίευση της δόσης.

Την απόφαση να φέρουν στη Βουλή σε ένα ενιαίο νομοσχέδιο το σύνολο των προαπαιτούμενων για την επίτευξη της συμφωνίας με την τρόικα έλαβαν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι συζήτησαν όλα τα δεδομένα αλλά και τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα κομματικά στρατόπεδα των δύο κυβερνητικών εταίρων και κυρίως σε αυτό του ΠΑΣΟΚ.

Η συνάντηση έγινε παρουσία του Γ. Στουρνάρα ο οποίος αρχικά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τα ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν μεταξύ των δύο πλευρών.

Με το ενιαίο νομοσχέδιο η κυβέρνηση στοχεύει όχι μόνον να αποφευχθούν επαναλαμβανόμενες κοινοβουλευτικές δοκιμασίες για την κυβέρνηση, αλλά και να κλείσει, το ταχύτερο δυνατόν, ο κύκλος των εκκρεμοτήτων προκειμένου να δρομολογηθεί άμεσα η διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

Σαμαράς και Βενιζέλος γνωρίζουν καλά πως οι συνεχείς κοινοβουλευτικές διαδικασίες θα φθείρουν ακόμα περισσότερο την κοινοβουλευτική πλειοψηφία ενώ κύκλοι του Μαξίμου φοβούνται ακόμα και «κοινοβουλευτικό ατύχημα».

Αν και κυβερνητικές πηγές εκτιμούσαν ότι οι προωθούμενες αλλαγές είναι «ανεκτές», ουδείς μπορεί να αποκλείσει διαφοροποιήσεις βουλευτών κατά την κοινοβουλευτική διαδικασία. Προς τούτο, δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Βενιζέλος επεσήμανε πως οι διαρθρωτικές αλλαγές (ΟΟΣΑ, εργασιακά) «θα περάσουν πρώτα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες». «Εμείς ενεργούμε στο όνομα της Βουλής, κοινοβουλευτική δημοκρατία έχουμε» επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο – σκούπα θα ενταχθούν όλα τα προαπαιτούμενα, τράπεζες, εργαλειοθήκη ΟΑΣΑ κ.α. Το νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, ενδεχομένως και τη Δευτερα.

Επίσης επιβεβαιώνεται απ’ ότι φαίνεται το σενάριο που θέλει να παίρνουμε σε δύο δόσεις... τη δόση.

Ο Ευ. Βενιζέλος εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου σημείωσε ότι είναι «ρεαλιστική η επίτευξη της συμφωνίας μέχρι την Κυριακή. Πιο εύκολα φαίνεται να συμφωνούμε στα μεγάλα παρά στα μικρότερα» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «η διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος θα γίνει με τρόπο που θα εξυπηρετεί και αναπτυξιακούς και κοινωνικούς στόχους».

Διαβάστε επίσης:

Μάχη με το χρόνο για συμφωνία μέχρι την Κυριακή

Υπ.Οικ. για Τρόικα: Πάμε να τα βρούμε, παρά να τα σπάσουμε

Σε εξέλιξη η σύσκεψη στο Μαξίμου για την τρόικα

ΔΝΤ προς Ελλάδα: Ακόμα και αν τα «βρούμε» μία και μόνο δόση θα πάρετε

Le Monde: Η Ελλάδα πρώτη μπήκε σε Μνημόνιο, τελευταία θα βγει

Σόιμπλε: Μην ανησυχείτε, δεν θα βοηθήσουμε την Ελλάδα με το ζόρι

Αμερικανός Οικονομολόγος:H Ελλάδα χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους

Σ. Κεδίκογλου: Σκληρές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αλλά...

Συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου: Πείτε επιτέλους ένα «ΟΧΙ»

Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα