ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στροφή προς το κέντρο σκέφτεται ο Σαμαράς

Στροφή προς το κέντρο σκέφτεται ο Σαμαράς

- Οι δημοσκοπήσεις επιβάλλουν αποστάσεις από πρόσωπα με ακροδεξιό προφίλ.

- Η Ν.Δ βγάζει μπροστά πρόσωπα με κεντρώο και φιλελεύθερο προφίλ.

- Αποσύρονται οι Α.Γεωργιάδης (από τα...παράθυρα) και Φ.Κρανιδιώτης από το ευρωψηφοδέλτιο.

Συναγερμό σήμαναν στο Μέγαρο Μαξίμου οι τελευταίες κυλιόμενες δημοσκοπήσεις μετά την υπόθεση Μπαλτάκου, που αποδεδειγμένα πλέον καταγράφουν απώλειες για την Ν.Δ, το μέγεθος των οποίων δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός έχει αντιληφθεί το μέγεθος της ζημιάς, παρά τη στήριξη που εξακολουθεί να έχει από τα ΜΜΕ που προσπαθούν να τον διατηρήσουν στο απυρόβλητο,προβάλλοντας την εκδοχή ότι ο κ.Μπαλτάκος πρόδωσε την εμπιστοσύνη του κ.Σαμαρά και ενήργησε αυθαίρετα.

Διαβλέπει επίσης την πρόθεση της Κουμουνδούρου και του κ.Τσίπρα να του κολλήσουν την ταμπέλα του ''ακροδεξιού'', κάτι που θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για την εκλογική επίδοση της Ν.Δ αλλά και για την εικόνα του κ.Σαμαρά, μεσοπρόθεσμα.

Ο πρωθυπουργός φοβόταν αντιδράσεις και από το εσωτερικό της Ν.Δ, ιδίως από τους Καραμανλικούς, την κ.Μπακογιάννη και ενδεχομένως και τον κ.Αβραμόπουλο. Κανείς τους όμως δεν θέλει να κατηγορηθεί για τη δημιουργία κλίματος εσωστρέφειας στην παράταξη και οι αντιδράσεις υπήρξαν μάλλον υποτονικές.

Δεν πρέπει όμως να περάσει απαρατήρητη η σημερινή δημόσια παρέμβαση της ευρωβουλευτού κ.Γιαννάκου, που τονίζει ξεκάθαρα ότι η Ν.Δ είναι φιλελεύθερο κόμμα και δεν νοείται καμία επαφή με την Άκρα Δεξιά.

Ο κ.Σαμαράς δέχεται εισηγήσεις, τα τελευταία εικοσιτετράωρα, να προχωρήσει σε μία ολική αναδίπλωση με στροφή και ανοίγματα προς το Κέντρο.

Οι κινήσεις που θα σηματοδοτήσουν τη στροφή προς το Κέντρο και τον λεγόμενο μεσαίο χώρο είναι:

- Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου που θα σηματοδοτεί αυτή τη στροφή και θα απαρτίζεται από πρόσωπα με συναινετικό, φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό προφίλ. Σε μία τέτοια περίπτωση μάλλον θα κοπεί ο κ.Φ.Κρανιδιώτης, η υποψηφιότητα του οποίου δημιουργεί αντιδράσεις.

- Η εκπροσώπηση της Ν.Δ στα ΜΜΕ και στη δημόσια αντιπαράθεση εν όψει ευρωεκλογών αποκτά άλλα χαρακτηριστικά. Υπάρχουν εισηγήσεις να βγουν μπροστά πρόσωπα με φιλελεύθερο και κεντρώο προφίλ, όπως ο κ.Αβραμόπουλος, η κ.Μπακογιάννη, ο κ.Λυκουρέντζος και να αποσυρθούν από τα τηλεοπτικά παράθυρα πρόσωπα με διχαστικό λόγο και ακροδεξιό προφίλ όπως ο Υπουργός Υγείας κ.Γεωργιάδης.

Το δίλημμα για τον κ.Σαμαρά είναι μεγάλο, καλείται να πάρει δύσκολες αποφάσεις και ουσιαστικά να ''αδικήσει'' ανθρώπους που τον στήριξαν και αποτελούν ουσιαστικά τους μόνους ακραιφνείς Σαμαρικούς στη Ν.Δ, όπως είναι ο κ.Γεωργιάδης, ο Φ.Κρανιδιώτης κ.α.

Από την άλλη πλευρά όμως ο πρωθυπουργός διαβλέπει και δεν υποτιμά το μέγεθος της πολιτικής ζημιάς που μπορεί να υποστεί τόσο η Ν.Δ όσο και η προσωπική του εικόνα, από την ταύτιση με την ακροδεξιά που αποτελεί πλέον ξεκάθαρη στόχευση του Σύριζα.

Διαβάστε επίσης:

«Εγώ είμαι ΝΔ, δεν πρόκειται να πω κάτι εναντίον του κόμματός μου»

Ενώπιον του εισαγγελέα ο Τ. Μπαλτάκος για το επίμαχο βίντεο

Σαμαράς: Δεν ξέρω ποιούς έχει παγιδεύσει η Χ.Α.!

Πότε οι «κασέτες» ρίχνουν κυβερνήσεις

Για άλλη μια φορά διεθνώς ρεζίλι

Σαμαράς: Πολέμησα τη Χ.Α. σκληρότερα από οποιοδήποτε άλλο

Με ποιους βουλευτές μιλούσε ο Κασιδιάρης

Εθνικές εκλογές εδώ και τώρα

Ο Παπανδρέου ετοιμάζεται να ρίξει την κυβέρνηση

Παραίτηση της κυβέρνησης και επειγόντως εκλογές…

Θύελλα αντιδράσεων για την υπόθεση Μπαλτάκου

Τι φοβούνται στο Μαξίμου μετά το βίντεο Μπαλτάκου - Κασιδιάρη