ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πέρασε την… βάση ο Χαρδούβελης

Πέρασε την… βάση ο Χαρδούβελης

Ασκήσεις θάρρους από την ελληνική αντιπροσωπεία που όπως εύστοχα σας είχαμε ειδοποιήσει από το Newsbomb μετέβη στην Γαλλία μόνο για έλεγχο.


Οι Έλληνες υπουργοί κάθισαν στο τραπέζι της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΟΟΣΑ όπου έγινε η συνάντηση σαν «μαθητούδια» του δημοτικού και επέδειξαν όχι μόνο καλή διαγωγή, αλλά και συνέπεια στις επιταγές των δανειστών.

Η αστειότητα περί σκληρής διαπραγμάτευσης πήγε περίπατο αφού όπως διαρρέουν εκπρόσωποι του ελληνικού υπουργείου περιχαρείς «είμαστε απόλυτα εντός στόχων».

Δηλαδή η ελληνική αντιπροσωπεία δεν πήγε για να διαπραγματευθεί κάτι, αλλά πήγε στο Παρίσι για να μάθει αν είμαστε εντός στόχων!

Ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης παρουσίασε στους εκπροσώπους της τρόικας, Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ), Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν) και Ρίσι Γκογιάλ (ΔΝΤ) τις προόδους που αφορούν στα θέματα οικονομικών καθώς και τα πρώτα θετικά στοιχεία του προϋπολογισμού για το επτάμηνο του 2014.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών κουνούσαν συγκαταβατικά το κεφάλι, αλλά βεβαίως δεν έδωσαν καμία απάντηση στον Έλληνα υπουργό - και ούτε πρόκειται βεβαίως - αφού την τελική εκτίμηση θα την κάνει ο Τόμσεν που δεν ήταν στην συνάντηση.

Όπως άλλωστε λένε παράγοντες που ξέρουν πολύ καλά την αγορά ο Χαρδούβελης «Γκίκας θα πάει και Γκίκας θα γυρίσει».

Από την ελληνική πλευρά – υπό μορφή άσκησης θάρρους - τέθηκε η ανάγκη έμπρακτης αναγνώρισης των θυσιών του ελληνικού λαού και των επιτυχιών στην οικονομία όπως παρουσιάσθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών.

Σήμερα, Τετάρτη, παρουσία του κ. Χαρδούβελη, θα συναντήσουν την τρόικα οι άλλοι τέσσερις «μαθητές» - υπουργοί διαδοχικά: Καταρχάς ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νίκος Δένδιας, θα ακολουθήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου, στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και τέλος ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να συμβάλλει το Παρίσι στο να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση που θα ακολουθήσει στα τέλη Σεπτεμβρίου στην Αθήνα.

Επιδίωξη είναι, να τεθούν εκτός της νέας αξιολόγησης οι αλλαγές στις αποφάσεις για τις απεργίες και τις ανταπεργίες, το καθεστώς απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα και οι πιέσεις για νέες απολύσεις στον δημόσιο τομέα.

Η κυβέρνηση, παράλληλα, επιδιώκει φοροελαφρύνσεις με μειώσεις στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης (50%) και του Ειδικού Φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης (20%).

Αυτά τουλάχιστον διαρρέουν από την Ελληνική Αποστολή. Επί της ουσίας, οι τροικανοί αφού τελειώσουν την Ιερά Εξέταση θα τους ευχαριστήσουν, θα τους χτυπήσουν φιλικά στην πλάτη και θα τους πουν: Θα σας ειδοποιήσουμε όταν είμαστε έτοιμοι.

ΥΓ: Πάντως ο πιο εύστοχος τίτλος για το ταξίδι στο Παρίσι θα μπορούσε να είναι ο ακόλουθος: ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΜΠΟΛΙΚΟ ΚΑΘΟΛΟΥ!

Διαβάστε επίσης:

Χαρδούβελης: Tα νούμερα του προϋπολογισμού που παρουσιάσθηκαν έγιναν αποδεκτά

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χαρδούβελη – τρόικας στο Παρίσι