ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν θα επισκεφθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν θα επισκεφθεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν στην Αυστρία, θα μεταβεί τη 10η Μαΐου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του ναζισμού. Όπως δε, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Βουλής ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την εκεί παρουσία της «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής».

Η διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, «αποτελεί ένα από τα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής διπλωματίας» ανέφερε η κα Κωνσταντοπούλου, προσθέτοντας ότι κατά τις συναντήσεις που είχε με τους πρέσβεις του Ισραήλ, της Κίνας και της Αρμενίας, καθώς και με τον Επιτετραμμένο της Αυστρίας, συνάντησε για το θέμα αυτό, «ένθερμη συμπαράσταση». Την ερχόμενη δε, εβδομάδα, συμμετέχοντας σε εκδήλωση του αρμενικού Κοινοβουλίου κατά των γενοκτονιών, «θα είναι μια καλή ευκαιρία να σηματοδοτήσουμε πως η μάχη ενάντια στα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβάνει και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων, όπως αυτές των γερμανικών οφειλών» σημείωσε η πρόεδρος της Βουλής.

Από τα πεπραγμένα της Επιτροπής, αξίζει να σημειωθεί η διαβεβαίωση που έδωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου, Σπύρος Φλογαΐτης, πως το συνέδριο για τις γερμανικές αποζημιώσεις που είχε δρομολογηθεί πριν από τις εκλογές, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί με επιτυχία τον Σεπτέμβριο.

«Μέσα σε ένα μήνα, είχαμε 15 θετικές απαντήσεις από επιστήμονες του αυτού αντικειμένου. Τώρα που έχουμε μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου, είμαι απολύτως βέβαιος πως πολύ μεγαλύτερος αριθμός θα έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή σας» διαβεβαίωσε την Επιτροπή ο κος Φλογαΐτης.

Προσκεκλημένος της Επιτροπής επίσης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Δικηγόρων για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις, έθεσε στη διάθεση του Σώματος το αρχειακό υλικό χιλιάδων αγωγών για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων που έχουν κατατεθεί, εκδόσεις του 1946 από τα υπουργεία Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανοικοδομήσεων που τεκμηριώνουν τις καταστροφές από τη γερμανική Κατοχή, καθώς και έναν χάρτη με 1170 χωριά και πόλεις της Ελλάδας, που γνώρισαν την εκδικητική μανία των κατακτητών.

Σημειώνεται πως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Ν. Μαυραγάνης, αμφισβήτησε τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το ύψος των συσσωρευμένων γερμανικών οφειλών από το κατοχικό δάνειο (11 δισ. ευρώ κατά το ΓΛΚ), υποστηρίζοντας πως είναι εξαιρετικά χαμηλό και ζητώντας επανεξέτασή του με τη βοήθεια της Τραπέζης της Ελλάδος. «Εκτός πραγματικότητας» χαρακτήρισε τους υπολογισμούς του ΓΛΚ και ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χρυσή Αυγή).

Η χθεσινή (15/4) συνεδρίαση της Επιτροπής ωστόσο, ασχολήθηκε εν πολλοίς και με την γραπτή ένσταση που κατέθεσε ο αναπληρωτής γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Δημήτρης Κυριαζίδης, κατά της «αυτοανακήρυξης» της Ζωής Κωνσταντοπούλου σε πρόεδρο της Επιτροπής, «χωρίς κάτι τέτοιο να έχει αποφασιστεί από την Ολομέλεια».

Στη γραπτή του ένσταση, ο κος Κυριαζίδης ανέφερε πως η Επιτροπή, «μη έχοντας εκλέξει προεδρείο προσηκόντως κατά τον Κανονισμό, δεν συνέρχεται ούτε πραγματοποιεί τις εργασίες της νομίμως, αφού παραβιάζει τον Κανονισμό και το Σύνταγμα».

Διαφορετική υπήρξε η εκτίμηση του Κώστα Τζαβάρα (ΝΔ), ο οποίος επεσήμανε πως «από τη στιγμή που η Ολομέλεια υπερψήφισε ομόφωνα τη σύσταση της Επιτροπής, (παρά την κάποια αντικανονικότητα που κι εγώ είχα επισημάνει τότε) κανείς δεν δικαιούται να προβάλλει την παραμικρή ένσταση. Είναι τιμή για την Επιτροπή, και ανοίγει μεγάλες δυνατότητες ως προς την ευόδωση του σκοπού της, να προεδρεύει σ' αυτήν η πρόεδρος της Βουλής» ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ.

Σχετικές ειδήσεις