ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια σκοτεινή ήπειρος

Παυλόπουλος: Η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια σκοτεινή ήπειρος

«Η Ευρώπη οφείλει να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με όρους ανθρωπισμού», τόνισε σήμερα από το Ισραήλ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ισραηλινό ομόλογό του Ρέβεν Ρίβλιν στο προεδρικό μέγαρο στην Ιερουσαλήμ.

«Η Ευρώπη οφείλει να μην επιτρέψει ποτέ ξανά να καταστεί μια "σκοτεινή ήπειρος", καταπολεμώντας για το σκοπό αυτό κάθε είδος ξενοφοβίας και ρατσισμού, μεταξύ των οποίων και τον αντισημιτισμό», σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Μέση Ανατολή δοκιμάζεται έντονα από την αστάθεια που τροφοδοτούν οι κρίσεις και ο πόλεμος, ο βίαιος εξτρεμισμός και η τρομοκρατία. «Και την μεν τρομοκρατία η Ευρώπη και σύσσωμη η πολιτισμένη ανθρωπότητα είναι αποφασισμένη να πατάξει, αντιμετωπίζοντας τους τζιχαντιστές τρομοκράτες, ως υπηρέτες μιας νέας βαρβαρότητας. Αλλά το προσφυγικό ζήτημα οφείλει η Ευρώπη να το αντιμετωπίσει με όρους ανθρωπισμού όπως επιβάλει ο πνευματικός, πολιτικός και νομικός πολιτισμός της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις ελληνοισραηλινές σχέσεις ο Π. Παυλόπουλος τόνισε ότι το 2016 συμπληρώνονται 26 χρόνια διπλωματικών σχέσεων οι οποίες σήμερα «έχουν προσλάβει δυναμικούς ρυθμούς ανάπτυξης και έχει εδραιωθεί μια σταθερή πορεία διαρκούς προόδου και ουσιαστικής εμβάθυνσης αυτής της συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

«Μαζί οι δύο χώρες μας μπορούν να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της σταθερότητας στη Μέση Ανατολή και στην προαγωγή μιας περιεκτικής περιφερειακής συνεργασίας και να βοηθήσουν στην εμπέδωση των ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αξιών στην περιοχή. Οφείλουμε ν’ ανταποκριθούμε στις νέες ανάγκες που προκαλούν οι ραγδαίες εξελίξεις σ’ αυτήν, οι οποίες επιτάσσουν την συνδρομή όλων μας στην εδραίωση και προώθηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της ανάπτυξης και της ευημερίας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Ο ίδιος κατέθεσε στη συνέχεια στεφάνι στο Μνημείο του Ολοκαυτώματος και αποκάλυψε αφιερωματική πλακέτα στο Δάσος των Εθνών όπου και φύτευσε συμβολικά ένα δένδρο ελιάς.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας, ο Π. Παυλόπουλος θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας Δικαίου του Εβραϊκού Πανεπιστημίου Ιεροσολύμων, όπου θα απευθύνει ομιλία με θέμα «Η Ευρωπαϊκή έννομη τάξη στον λαβύρινθο της οικονομικής κρίσης».

Εξάλλου, σήμερα θα συναντηθεί και με τον πρόεδρο της ισραηλινής βουλής (Κνεσέτ) Γιούλι Εντελστάιν και το βράδυ θα παρακαθίσει σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο Ισραηλινός ομόλογός του.

Παράλληλα, στις 10:00 το πρωί αύριο, Πέμπτη (31/03/2016) ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων όπου θα έχει συνάντηση με τον Πατριάρχη Θεόφιλο Γ'. Ο Π. Παυλόπουλος θα μεταβεί στη συνέχεια στην Ελληνική Λέσχη της Κοινότητας των Ιεροσολυμιτών, ενώ θα συνομιλήσει και με το προεδρείο του Σωματείου Ελλήνων Επιζώντων Ολοκαυτώματος.

Η επίσκεψη του Π. Παυλόπουλου στο Ισραήλ θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του στις 16:15 με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.