ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μνημόνιο 3: Δύο χρόνια από την ψήφιση των μέτρων που κατεδάφισαν την Ελλάδα

Μνημόνιο 3: Δύο χρόνια από την ψήφιση των μέτρων που κατεδάφισαν την Ελλάδα

ΤΑ ΣΚΛΗΡΑ ΜΕΤΡΑ «ΣΑΡΩΣΑΝ» ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η συνεδρίαση ήταν πολύωρη και εκτός από τα νέα μέτρα που «φόρτωσε» στις πλάτες των Ελλήνων, ανέδειξε και τη μεγάλη διάσταση στην τότε κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Το τρίτο μνημόνιο με το οποίο γύρισε ανά χείρας ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες διέψευσε τις ελπίδες των πολιτών για μια αριστερή κυβέρνηση που θα επαναδιαπραγμευόταν τα σκληρά μέτρα των προηγούμενων μνημονίων και θα στήριζε τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Οι προεκλογικές υποσχέσεις Τσίπρα πήγαν… περίπατο και το τρίτο μνημόνιο έγινε πραγματικότητα.

Συντάξεις, μισθοί, κοινωνικά επιδόματα τα πήρε όλα η λαίλαπα του μνημονίου κάνοντας τη ζωή των Ελλήνων ακόμα χειρότερη.

Με τις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Δημοκρατίας, Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, το νέο, σκληρό, τρίτο μνημόνιο εγκρίθηκε από τη Βουλή.

Συνολικά 222 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, 64 κατά και 11 παρών.

Η διαδικασία που άρχισε στις 13 Αυγούστου κηρύχθηκε περαιωμένη το πρωί της Παρασκευής 14 Αυγούστου του 2015. Το σώμα προχώρησε σε ονομαστική ψηφοφορία, μετά από αίτημα των βουλευτών της Χρυσής Αυγής και του ΚΚΕ.

Προηγήθηκε μεταμεσονύχτιο θρίλερ για γερά νεύρα.

Με τη διαδικασία της ψηφοφορίας δια ανατάσεως της χειρός, το σώμα της Ολομέλειας αποφάσισε τελικά να απορρίψει την πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου για 10ωρη συζήτηση πριν την ψηφοφορία («είναι καθήκον μας να εξαντλήσουμε το χρονικό όριο του 10ώρου», τόνισε χαρακτηριστικά), αλλά και για εξαίρεση των τροπολογιών που κατατέθηκαν καθυστερημένα.

Αφού δεν πέρασε η πρότασή της για 10ωρη συζήτηση, η κυρία Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από την έδρα της Προέδρου της Βουλής - την οποία παραχώρησε στον Αλέξη Μητρόπουλο - τονίζοντας μάλιστα με νόημα: «Συγγνώμη για την πλάνη μου πως αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο»...

Από τον ΣΥΡΙΖΑ το νομοσχέδιο καταψήφισαν οι βουλευτές: Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Γιάνης Βαρουφάκης, Νάντια Βαλαβάνη, Δημήτρης Στρατούλης, Κώστας Ήσυχος, Δημήτρης Κοδέλας, Κώστας Ζαχαριάς, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Γιάννης Σταθάς, Θανάσης Σκούμας, Θωμάς Κώτσιας, Κώστας Λαπαβίτσας, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Ιωάννα Γαϊτάνη, Λίτσα Αμμανατίδου, Ηλίας Ιωαννίδης, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Στέφανος Σαμοϊλης, Ραχήλ Μακρή, Ευγενία Ουζουνίδου, Γιάννης Ζερδελής, Κώστας Δελημήτρος, Θανάσης Πετράκος, Ελένη Ψαρρέα, Στάθης Λεουτσάκος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ζήσης Ζάννας, Βασίλης Κυριακάκης.

«Παρών» δήλωσαν οι βουλευτές: Βασιλική Κατριβάνου, Αννέτα Καββαδία, Αλέξης Μητρόπουλος, Μαρία Κανελλοπούλου, Χρήστος Καραγιαννίδης, Νίκος Μιχαλάκης, Κουρεμπές Φάνης, Ηρώ Διώτη, Κώστας Δερμιτζάκης, Δανάη Τζήκα και Βασιλική Λέβα.

Απών ήταν ο βουλευτής Ευβοίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ακριώτης.

Σχετικές ειδήσεις