ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Χαρδαλιάς: Η Γαλατάσαραϊ αρνήθηκε τα rapid test και με εντολή μου τους απαγορεύτηκε η είσοδος

Χαρδαλιάς: Η Γαλατάσαραϊ αρνήθηκε τα rapid test και με εντολή μου τους απαγορεύτηκε η είσοδος
InTime

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, απάντησε στα όσα υποστηρίζει η πλευρά της Γαλατάσαραϊ αλλά και ο υπουργός Αθλητισμού κι η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Τουρκίας, για την απαγόρευση εισόδου της ομάδας από την Πόλη στη χώρα για το φιλικό με τον Ολυμπιακό.

Τη δική του διάσταση για το γιατί απαγορεύτηκε στην αποστολή της Γαλατάσαραϊ να εισέλθει στην Ελλάδα, έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σε δήλωσή του εξήγησε ότι από τη στιγμή που η αποστολή της τουρκικής ομάδας αρνήθηκε την υποβολή των μελών της σε rapid test, η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν μπορούσε να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα.

«Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς. Το συμβάν αυτό, δε, έρχεται μερικά 24ωρα μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που ανέφερε ότι με δική του εντολή είχε επιτραπεί σε μέλη της αποστολής της μπασκετικής Φενέρμπαχτσε να εισέλθουν στη χώρα για αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έχοντας πυρετό. Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κ. Χαρδαλιά αλλά και την κινητοποίηση νομικών διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά η είσοδος δεν επετράπη στη Γαλατάσαραϊ, με τον κ. Χαρδαλιά να προχωρά στην παρακάτω δήλωση:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».

Οι Τούρκοι το έκαναν πολιτικό ζήτημα και απαιτούν δημόσια συγγνώμη

Η Γαλατάσαραϊ, η οποία θα αντιμετώπιζε τον Ολυμπιακό σε φιλικό παιχνίδι στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» την Τετάρτη (13/7), ανακοίνωσε πως επιστρέφει στην Κωνσταντινούπολη.

Οι Τούρκοι έκαναν καταγγελία για τις ελληνικές Αρχές, αναφέροντας πως είχαν ακατάλληλη συμπεριφορά, μιλώντας για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα απαίτησαν και να ζητηθεί επίσημα συγγνώμη από την πλευρά της Ελλάδας.

Νωρίτερα τη Δευτέρα (12.07), η τουρκική ομάδα έφτασε στο «Ελ. Βενιζέλος», ωστόσο δεν επετράπη η αποχώρηση της αποστολής από το αεροδρόμιο, καθώς δεν έγιναν δεκτά τα μοριακά τεστ από τις ελληνικές αρχές.

Η ανακοίνωση της Γαλατάσαραϊ

"Στην Αθήνα, όπου πήγαμε να παίξουμε έναν φιλικό αγώνα σε μια φιλική ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε μία σαφής διάκριση απέναντι μας. Πέρα από τη συνηθισμένη διπλωματική πρακτική ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, τα τεστ PCR που ισχύουν για 72 ώρες δεν έγιναν δεκτά και ζητήθηκαν νέα τεστ. Παρά το γεγονός ότι ο προπονητής μας, Φατίχ Τερίμ, και ορισμένοι από τους παίκτες μας προχώρησαν στις σχετικές ενέργειες αντιμετωπίστηκαν με εξαιρετικά ακατάλληλο και αλαζονικό τρόπο. Οι δυσκολίες που προέκυψαν συνέχισαν να αυξάνονται. Δεν δεχόμαστε αυτήν τη στάση, πρακτική και συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών.

Είναι η πρώτη φορά που η Γαλατασαράι, η οποία φέρει περήφανα την τουρκική σημαία στη φανέλα της και εκπροσωπεί την Τουρκία στην Ευρώπη, υπέστη τέτοια συμπεριφορά.

Ως Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίσαμε να επιστρέψει η ομάδα μας αμέσως. Εκ μέρους της χώρας μας, αναμένουμε συγγνώμη από τις ελληνικές Αρχές γι' αυτήν την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους κρατικούς θεσμούς και τους αξιωματούχους της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ειδικά το Υπουργείο Εξωτερικών μας, που δεν μας άφησαν μόνους και από την πρώτη στιγμή του συμβάντος ήρθαν σε επαφή με την αποστολή μας και προσπάθησαν να λύσουν το πρόβλημα με διπλωματικά Μέσα».

Τούρκος υπουργός Αθητισμού: Πρωτόγονη συμπεριφορά οι Έλληνες

Ο Τούρκος υπουργός Αθλητισμού Μεχμέτ Κασάπογλου, διαμαρτυρήθηκε έντονα για το συμβάν και έκανε λόγο για πρωτόγονη συμπεριφορά των ελληνικών Αρχών απέναντι στην Γαλατάσαραϊ.

Οργισμένη ανακοίνωση και της τουρκικής ομοσπονδίας

Σε ανάλογο μήκος κύματος και η ανακοίνωση που εξέδωσε η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Τουρκίας. «Παρά το γεγονός ότι η ομάδα της Γαλατάσαραϊ, η οποία πήγε στην Ελλάδα για τον φιλικό αγώναενάντια στον Ολυμπιακό, εκπλήρωσε όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες, η συμπεριφορά που αντιμετώπισαν μετά την προσγείωση στην Αθήνα είναι απαράδεκτη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Καταδικάζουμε αυτήν τη στάση των ελληνικών αρχών, η οποία δεν ταιριάζει στο πνεύμα του αθλητισμού, και δηλώνουμε ότι υποστηρίζουμε τον αθλητικό μας σύλλογο Γαλατάσαραϊ», επισημαίνει.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικό το εμβόλιο για υγειονομικούς και εργαζόμενους σε γηροκομεία