Ροή Ειδήσεων
ΓΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ Ο,ΤΙ ΣΚΑΕΙ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κ. Φρουζής: Η κυβέρνηση ξοδεύει για την υγεία λιγότερα από όσα επιτρέπει η τρόικα

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

«Βασιλικότερη του βασιλέως» εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά στις δαπάνες υγείας, οι οποίες είναι κατά 2,5 δισ. ευρώ μειωμένες σε σχέση με το «ταβάνι» που έχει βάλει η τρόικα, σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), Κωνσταντίνος Φρουζής.

Ο κ. Φρουζής, σε συνέντευξή του στο timetv και τον δημοσιογράφο Σπύρο Κτενά, μιλά για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η φαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων, καθώς και για το αρνητικό κλίμα που εξακολουθεί να υφίσταται αναφορικά με την άσκηση της επιχειρηματικότητας.

«Αν δείτε τα νούμερα φαίνεται ξεκάθαρα: η δημόσια δαπάνη για την υγεία είναι στο 4,5% του ΑΕΠ της χώρας, ενός ΑΕΠ που είναι πολύ χαμηλό, ενώ η τρόικα έχει βάλει 'ταβάνι' το 6%, λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έπρεπε να υπερβεί αυτό το ποσοστό. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει 1,5% του ΑΕΠ που η κυβέρνηση – 'βασιλικότερη του βασιλέως' -, δεν αξιοποιεί. Και ξέρετε, το 1,5% του ΑΕΠ δεν είναι λίγα χρήματα είναι πάνω από 2,5 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να καλύψουν πολύ σημαντικές ανάγκες των ελλήνων ασθενών και πολιτών, να τους ανακουφίσουν και να τους δώσουν πρόσβαση σε σημαντικές θεραπείες, δεν αναφέρομαι μόνον στο φάρμακο αλλά γενικότερα στην υγεία. Η υποχρηματοδότηση αυτή συμπιέζει τον δημόσιο προϋπολογισμό φαρμάκου, την φαρμακευτική περίθαλψη στα 2 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία αναμφίβολα δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του έλληνα ασθενή» δηλώνει ο κ. Φρουζής.

Αναφερόμενος στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες για την περίθαλψή τους, σημειώνει: «Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί ότι η υγεία στην Ελλάδα και η περίθαλψη των πολιτών αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα. Αρκεί να έχει κάποιον ασθενή στην οικογένειά του ώστε να καταλάβει ότι ή δεν μπορεί να πληρώσει τα ποσοστά συμμετοχής και συνασφάλισης ή ψάχνει να βρει και δεν βρίσκει φάρμακα στα νοσοκομεία ή ψάχνει γιατρό και δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού μαζί του ή είναι χρόνια πάσχων και επειδή δεν έχει τα αναγκαία χρήματα αναβάλει τελικώς την θεραπεία ή την κάνει πιο αραιή. Σε κάθε περίπτωση συναντά κανείς σοβαρά προβλήματα στον τομέα της υγείας. Δείτε επίσης το τι συμβαίνει στο μεγάλο 'κλαμπ των ανασφάλιστων' που από ό,τι φαίνεται μετρά πάνω από δύο εκατομμύρια άτομα σε ολόκληρη την χώρα και τα οποία δεν έχουν καμία πρόσβαση και κάλυψη στην περίθαλψη. Όλα αυτά δεν συνθέτουν ένα φυσιολογικό περιβάλλον, ακόμα και για μια χώρα που είναι σε κρίση, για να μην συμβιβαστούμε με το γεγονός ότι επειδή είμαστε σε κρίση μπορούμε να ανεχόμαστε τέτοια τραγικά κοινωνικά προβλήματα. Ακόμα και έγκυρα γερμανικά περιοδικά, που θεωρητικά είναι στην αντίπερα όχθη, γράφουν ότι η υγεία στην Ελλάδα είναι σε κατάρρευση, οι ασθενείς όχι μόνο ταλαιπωρούνται αλλά εξαθλιώνονται και οι επαγγελματίες υγείας δεν μπορούν να τους εξυπηρετήσουν. Και δεν μιλάμε για την επιχειρηματικότητα αλλά για την υγεία, την κοινωνική συνοχή, την πρόνοια...».

Σε σχέση με τα «χαράτσια» του clawback και του rebate και τις αρνητικές επιπτώσεις στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, ο κ. Φρουζής εξηγεί την κατάσταση:

«Σήμερα οι παραγγελίες φαρμάκων από την ελληνική πολιτεία - έχοντας την χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη με εκατοντάδες λάθη προς τα κάτω στις τιμές - είναι 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014. Αυτές είναι οι παραγγελίες της Πολιτείας, η εξωνοσοκομειακή δημόσια δαπάνη - χωρίς ποσοστά συμμετοχής κλπ -, η καθαρή δημόσια δαπάνη φαρμάκων βάσει των πολιτών και των ασθενών. Αυτά μας παραγγέλνει ο ΕΟΠΥΥ. Εμείς δεν μπορούμε να μην παραδώσουμε αυτά τα φάρμακα διότι θα κληθούμε να πληρώσουμε πρόστιμα. Έρχεται λοιπόν η Πολιτεία, μας παραγγέλνει φάρμακα αξίας 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ και μας λέει στο τέλος: θα σας πληρώσω 2 δισεκατομμύρια ευρώ! Πρέπει εμείς να επιστρέψουμε 600 εκατ. ευρώ στα 2 δισ. Με το έτσι θέλω. Με δύο λόγια το 30% του προϋπολογισμού το επιστρέφουμε πίσω και επίσης τα όποια χρήματα πάρουμε θα τα εισπράξουμε μετά από ένα χρόνο. Και όλα αυτά ενώ υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα, γιατί δηλαδή ενώ υπάρχει πλεόνασμα να συνεχίσουμε την πολιτική των ανεξόφλητων, ληξιπρόθεσμων αγορών φαρμάκων; Το ερώτημα λοιπόν που γεννιέται είναι γιατί Πολιτεία ενώ υπολογίζεις τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ δεν καταθέτει προϋπολογισμό 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ;».

Για την παρατεταμένη περίοδο εκλογολογίας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ διαπιστώνει ότι οι αρνητικές συνέπειες στο χώρο της υγείας θα φανούν μακροχρόνια.

«Δυστυχώς, κάθε χρόνο η υγεία θα πηγαίνει όλο και χειρότερα. Αν θέλουμε - εδώ έχουμε όλοι την οικογένειά μας, πολιτικοί, επιχειρηματίες, πολίτες - να αφήνουμε μια Ελλάδα να εξαθλιώνεται ας το κάνουμε. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι. Αν προκειμένου να εκλεγούμε ή μη θέλουμε να εξαθλιώσουμε αυτό τον τόπο, θα κριθούμε μετά από κάποια χρόνια. Το δεύτερο είναι ότι σχετίζεται με την επιχειρηματική ζωή. Επειδή οι επιχειρήσεις - δυστυχώς ή ευτυχώς - έχουν τετράγωνη λογική, και να είστε βέβαιοι ότι δεν μπορούμε ως χώρα να κοροϊδέψουμε κανέναν, ένας λίγο έξυπνος επενδυτής όταν καταλάβει ότι το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι βιώσιμο δεν θα έρθει.

Και να ξέρετε όταν χάνει κανείς επενδυτικές ευκαιρίες δεν τις καταλαβαίνει γιατί δεν τις είχε ποτέ. Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ότι ζητάει να έρθουν 7 - 13 δισεκατομμύρια ευρώ ιδιωτικές ξένες επενδύσεις αλλά όταν δεν θα έλθουν ποτέ δεν θα ξέρει τι ακριβώς θα έχει χάσει. Απλώς θα μαθαίνει ότι γίνονται εργοστάσια στην Τουρκία, Σλοβενία, Σλοβακία κι αυτή θα ζει στον δικό της όμορφο κόσμο. Θα χάνουμε τις ευκαιρίες, δεν θα έχουμε απασχόληση, τα παιδιά μας θα φεύγουν έξω και θα νομίζουμε ότι έχουμε κάνει την δουλειά μας, ενώ δεν θα την έχουμε κάνει».