«Life matters»: Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας από την MSD - Ο απολογισμός της διετίας

Διονυσία Προκόπη Διονυσία Προκόπη

«Life matters»: Νέο πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας από την MSD - Ο απολογισμός της διετίας
Σέβη Σφακιανάκη, Αντώνης Καρόκης, Agata Jakoncic, Αθηνά Σταύρου
MSD

Είκοσι πέντε κλινικές έρευνες σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες έχει διεξαγάγει στην Ελλάδα η φαρμακευτική εταιρεία MSD, τα τελευταία πέντε χρόνια. Στην ελληνική αγορά διαθέτει 103 φαρμακευτικά προϊόντα και 15 από τα συνολικά 18 εμβόλια που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Η παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας, στη χώρα μας μεταφράζεται σε παροχή γυναικολογικών υπηρεσιών σε 42.339 γυναίκες, εκ των οποίων 3.742 εγκύους.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσίασε, μεταξύ άλλων, η MSD Ελλάδος την Τετάρτη (04/12/2019), στο πλαίσιο του Απολογισμού Εταιρικής Υπευθυνότητας για τα έτη 2017-2018. «Στην MSD Ελλάδος, η εταιρική υπευθυνότητα αποτελεί μέρος του οράματός μας και η υπεύθυνη λειτουργία βρίσκεται στο επίκεντρο όλων όσα κάνουμε. Το 2018 προχωρήσαμε με τη στρατηγική μας και τη συνδέσαμε με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ. Πρόθεσή μας είναι η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία, όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη» δήλωσε η Managing Director της MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Agata Jakoncic.

Η κ. Jakoncic κατά την παρουσίαση αναφέρθηκε στις σημαντικότερες πρωτοβουλίες που υλοποιεί η MSD σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως είναι το πρόγραμμα MSD for Mothers, μια παγκόσμια πρωτοβουλία για τη μείωση της μητρικής θνησιμότητας σε όλο τον κόσμο, το πρόγραμμα δωρεάς θεραπείας της MSD με στόχο την εξάλειψη της τύφλωσης των ποταμών, το εταιρικό πρόγραμμα MSD Fellowship for Global Health, σχεδιασμένο να αξιοποιεί τις δεξιότητες και τα ταλέντα των εργαζομένων της εταιρείας παγκοσμίως, καθώς και το σημαντικό έργο και τις προσπάθειες έρευνας και ανάπτυξης για την παραγωγή και αδειοδότηση του εμβολίου V920 για την προστασία των ανθρώπων από τον ιό Έμπολα του Ζαΐρ.

Στη χώρα μας, σημαντικό σταθμό αποτελεί το πρόγραμμα «Μητέρα και Παιδί» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας πρωτοβουλίας MSD for Mothers από τους Γιατρούς του Κόσμου Ελλάδος, και παρείχε γυναικολογικές υπηρεσίες σε 42.339 γυναίκες και σε 3.742 εγκύους. Το πρόγραμμα στήριξε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες, όπως οι ανασφάλιστοι, οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και οι μειονότητες.

Αναφερόμενος στη συνολική στρατηγική προσέγγιση της εταιρείας σε επίπεδο εταιρικής υπευθυνότητας ο Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων της MSD Ελλάδας, Αντώνης Καρόκης, δήλωσε: «Στην MSD Ελλάδος, προσπαθούμε να βελτιώνουμε διαρκώς την πρόσβαση των ασθενών σε θεραπείες και μέσα από την ανάπτυξη καινοτόμων προγραμμάτων να συμβάλλουμε σε θέματα πρόληψης και διάγνωσης σημαντικών ασθενειών και νοσημάτων. Διαθέτουμε συνολικά 103 φαρμακευτικά προϊόντα στην Ελλάδα και τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε διεξαγάγει 25 κλινικές έρευνες στην Ελλάδα σε αρκετές θεραπευτικές κατηγορίες» και συμπλήρωσε ότι: «Η MSD διαθέτει 15 από τα 18 συνολικά εμβόλια που προστατεύουν από νοσήματα και περιλαμβάνονται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού παιδιών, εφήβων και ενηλίκων της χώρας μας».

Το νέο πρόγραμμα Εταιρικής Υπευθυνότητας της εταιρείας «Life Matters» παρουσίασε η κ. Σέβη Σφακιανάκη, Communications & CSR Manager της MSD. Όπως σημείωσε, το «μανιφέστο» του προγράμματος έχουν συνθέσει οι εργαζόμενοι της MSD και ως κεντρικό μήνυμα επιλέχθηκε κάτι πολύ απλό: κάθε ζωή αξίζει. Πρόθεση της εταιρείας είναι η βελτίωση της υγείας των Ελλήνων πολιτών, προσφέροντας στην ελληνική κοινωνία όχι μόνο με καινοτόμες θεραπείες που σώζουν ζωές, αλλά επιπλέον υποστηρίζοντας το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, την έγκαιρη διάγνωση και την πρόληψη, τόνισε η κ. Σφακιανάκη.

Παράλληλα, η MSD είναι σε συνεχή διάλογο με του Συλλόγους Ασθενών και τους σημαντικούς εταίρους του κλάδου υγείας προκειμένου οι ασθενείς να έχουν εύκολη πρόσβαση σε νέες θεραπείες με αποδεδειγμένο όφελος στη βελτίωση της υγείας και το προσδόκιμο επιβίωσης. Επίσης, υλοποιεί καμπάνιες ενημέρωσης κοινού σε συνεργασία με Ενώσεις Ασθενών και Επιστημονικές Εταιρείες με στόχο την εκπαίδευση σε θέματα πρόληψης ασθενειών και υποστήριξης του εμβολιασμού.

Στη θεραπευτική κατηγορία της ανοσοογκολογίας, η MSD διαθέτει ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα κλινικής έρευνας με περισσότερες από 900 μελέτες σε εξέλιξη παγκοσμίως, για περισσότερους από 30 τύπους καρκίνου. Παράλληλα, στην Ελλάδα στηρίζει πρόγραμμα ασθενών στην Ανοσο-Ογκολογία στο οποίο συμμετείχαν 4.277 ασθενείς με καρκίνο, στη διάρκεια των ετών 2017 - 2018. Το πρόγραμμα αφορά στην κάλυψη κόστους εξετάσεων, οι οποίες δεν αποζημιώνονται μέχρι στιγμής.

Η Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού MSD Ελλάδος, Κύπρου και Μάλτας, Αθηνά Σταύρου αναφέρθηκε στην παγκόσμια πρωτοβουλία της MSD για το πρόγραμμα ολιστικής φροντίδας LIVE IT, με στόχο την ενίσχυση της σωματικής, συναισθηματικής και οικονομικής ασφάλειας των εργαζομένων της. Το ανθρώπινο δυναμικό είναι βασική προτεραιότητα της επιχειρησιακής λειτουργίας της εταιρείας, η οποία υποστηρίζει έμπρακτα τη διαφορετικότητα και την ενσωμάτωση και καλλιεργεί ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών, που προάγει την αποδοχή και αξιοποιεί τα ταλέντα των εργαζομένων, ανέφερε η κ. Σταύρου.

Ο απολογισμός εταιρικής υπευθυνότητας συντάχθηκε βάσει του διεθνώς αναγνωρισμένου προτύπου Global Reporting Initiative (GRI) και του Ελληνικού Κώδικα Βιωσιμότητας. Αποτελεί το δεύτερο συνεχή απολογισμό της εταιρείας και αποτυπώνει τα σημαντικότερα έργα και πρωτοβουλίες της MSD που εστιάζουν σε πέντε ξεχωριστούς τομείς: πρόσβαση στην υγεία, εργαζόμενοι, ηθική και αξίες, δράσεις για την κοινωνία και περιβάλλον.

Ειδικότερα, η προσέγγιση της MSD στην Εταιρική Υπευθυνότητα σχετίζεται με τον αντίκτυπο στα θέματα υγείας, οικονομίας, κοινωνίας και περιβάλλοντος, στους ανθρώπους και στην κοινωνία, με αίσθημα υπευθυνότητας έναντι όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι ασθενείς, οι εργαζόμενοι, οι πελάτες και οι μέτοχοι, οι απόψεις των οποίων συμβάλλουν στον καθορισμό των προτεραιοτήτων της Στρατηγικής Εταιρικής Υπευθυνότητας που ακολουθεί η εταιρεία. Στόχος είναι οι ενέργειες να έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον μέσα στο οποίο δραστηριοποιείται η εταιρεία και να συνεισφέρουν συνολικά στη χώρα, με βιώσιμο τρόπο.

Τέλος, ο απολογισμός -ο οποίος έχει αναρτηθεί στο www.msd.gr- περιλαμβάνει και τους μελλοντικούς βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για την Εταιρική Υπευθυνότητα, τους οποίους η εταιρεία παρακολουθεί και ελέγχει για το βαθμό υλοποίησής τους με συστηματικό τρόπο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved