ΦΑΡΜΑΚΟ

Τρύφων: Ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από μέτρα λογιστικού χαρακτήρα

Τρύφων: Ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από μέτρα λογιστικού χαρακτήρα

Ατζέντα ανάπτυξης και επενδύσεων θέτει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, εν όψει της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης και την επόμενη επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

«Ο φαρμακευτικός κλάδος στραγγαλίζεται από τη μονομερή εστίαση σε μέτρα λογιστικού χαρακτήρα, όπως η τιμολόγηση και η επιβολή υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών rebate και clawback. Επιτέλους, έπειτα από οκτώ χρόνια μνημονιακών παρεμβάσεων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».

Από τη σκοπιά της φαρμακευτικής πολιτικής ανέδειξε τέσσερις κύριες πλευρές, για τις οποίες απαιτούνται παρεμβάσεις ώστε να αναχαιτιστεί η συνεχής, υπερβολική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία που απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τρύφων επανέλαβε την αντίθεση του κλάδου στο «πρωτοφανές, για τα παγκόσμια δεδομένα, ύψος των rebate και clawback, που επιβάλλεται στη φαρμακοβιομηχανία, τιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων για όλες τις εταιρείες του κλάδου, ελληνικές και ξένες».

Τόνισε, επίσης, ότι «η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ απαραίτητα λόγω της δυνατότητας να παράγουν εξοικονομήσεις».

Ως προς τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, ο πρόεδρος της ΠΕΦ ζήτησε την εξαίρεση ειδικών κατηγοριών φαρμακευτικών προϊόντων από τους σημερινούς, ολοφάνερα ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς. Υπενθυμίζεται ότι τα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας, ΣΦΕΕ και ΠΕΦ, έχουν προτείνει την εξαίρεση των ορφανών φαρμάκων, των παραγώγων αίματος και των εμβολίων –τα τελευταία μάλιστα, εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας.

Τέλος, ο κ. Τρύφων επέμεινε στην επίσπευση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης των φαρμάκων.

Σχετικές ειδήσεις