ΥΓΕΙΑ

Κοντοζαμάνης: Τα Επείγοντα παραμένουν αυτοτελή τμήματα των νοσοκομείων – Διασύνδεση με το ΕΚΑΒ

Κοντοζαμάνης: Τα Επείγοντα παραμένουν αυτοτελή τμήματα των νοσοκομείων – Διασύνδεση με το ΕΚΑΒ
INTIME NEWS

Δεν καταργούνται τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) από τα νοσοκομεία δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού.

Τα ΤΕΠ, σημείωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, παραμένουν στα νοσοκομεία ως αυτοτελή τμήματα. Τόνισε δε, ότι η διασύνδεσή τους με το ΕΚΑΒ πρέπει να γίνει ώστε να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας. Αναφέρθηκε στη συνέχιση της προσπάθειας για εξειδικευμένους γιατρούς στα ΤΕΠ λέγοντας ότι «θέλουμε να πάμε ακόμα πιο πέρα, να μπορέσουμε να θεσπίσουμε ειδικότητα Επείγουσας Ιατρικής».

Απαντώντας στον κ. Ξανθό, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι προωθείται ένα βελτιωμένο σύστημα εφημέρευσης «ώστε να έχουμε ορθολογική κατανομή των περιστατικών» ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Επίσης, αναφέρθηκε στην επιδίωξη της κυβέρνησης να ενισχυθεί το κομμάτι της διαλογής των επειγόντων περιστατικών. Με τον Ανδρέα Ξανθό συμφώνησε στη σημασία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπως ασκείται και με το 24ωρης λειτουργίας Κέντρο Υγείας στη Λ. Αλεξάνδρας στην Αθήνα, λέγοντας ότι είναι ένας «πολύ σημαντικός βραχίονας, που μπορεί να δώσει ανάσα στα νοσοκομεία, και τα μη επείγοντα περιστατικά τα οποία προσέρχονται τις ημέρες εφημερίας, να αντιμετωπίζονται σε πρωτοβάθμιο επίπεδο».

Ανέφερε, επίσης, ότι ο σχεδιασμός σχετικού νόμου του 2015 παραμένει, προκειμένου να δημιουργηθούν και άλλα Κέντρα Υγείας 24ωρης εφημέρευσης για να καλυφθεί όλο το λεκανοπέδιο. Τέλος, τόνισε ότι το υπουργείο Υγείας έχει δώσει σαφέστατες εντολές στα νοσοκομεία, οι γιατροί οι οποίοι προσλήφθηκαν για τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών να μην πηγαίνουν στις κλινικές.

Από την πλευρά του ο κ. Ξανθός εξέφρασε τη συμφωνία του για τη διασύνδεση των ΤΕΠ με το ΕΚΑΒ. Το ζητούμενο, πρόσθεσε, είναι να προχωρήσουμε γρήγορα σε ενιαία πρωτόκολλα, σε ενιαία στοχοθεσία και ενιαίο καθηκοντολόγιο και σαφέστατη δικαιοδοσία των ειδικευμένων γιατρών που έχουν ήδη διοριστεί στα ΤΕΠ.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικός Τουρισμός: Ζεστό χρήμα εδώ και τώρα για να κάνουν οι Έλληνες διακοπές

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις