ΥΓΕΙΑ

Κορονοϊός: Σε δύο νοσοκομεία οι έξι στους 10 ασθενείς στην Αττική

Κορονοϊός: Σε δύο νοσοκομεία οι έξι στους 10 ασθενείς στην Αττική

Κορονοϊός - Όλες οι Ειδήσεις: Σε αρκετά υψηλά επίπεδα ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στα 22.652. Ωστόσο ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός πως τουλάχιστον επτά στους δέκα ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας. 

Η Αττική διατηρεί την αρνητική πρωτιά. Και τη Δευτέρα, στην Αττική εντοπίστηκαν σχεδόν τα μισά από το σύνολο των ημερησίων κρουσμάτων. Ψηλά βρίσκονται Κοζάνη και Ιωάννινα, ενώ ανησυχητικά είναι και τα κρούσματα της Κορινθίας.

Όπως προκύπτει από νέα δεδομένα, σύμφωνα με την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ", τουλάχιστον επτά στους δέκα ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της πρωτεύουσας, με το "Σωτηρία" και τον "Ευαγγελισμό" να αποτελούν τις ναυαρχίδες του ΕΣΥ στη μάχη έναντι του Covid- 19. Όπως προκύπτει από την ανάλυση των δεδομένων που αφορούν στην εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έως και την περασμένη Πέμπτη, το 54% των ασθενών που νοσούσαν έπειτα από μόλυνσή τους με το ιό SARS -CoV-2 λάμβαναν ιατροφαρμακευτική φροντίδα σε νοσηλευτικά ιδρύματα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας Αττικής και το 20% της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά - Αιγαίου. Το 12% των ασθενών νοσηλεύονται στην 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (δηλ. στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης), το 5% στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και επιπλέον 5% των ασθενών στα νοσοκομεία της Πελοποννήσου. Αντίστοιχα και το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη αναπνοής εξαιτίας των σοβαρών επιπλοκών που προκαλεί ο ιός, "στριμώχνονται" στις ΜΕΘ ή ΜΑΦ της πρωτεύουσας. Αναλυτικά, το 75% των διασωληνωμένων ασθενών ή σοβαρών περιστατικών που χρειάζονται εντατική παρακολούθηση έχουν κάνει εισαγωγή σε νοσοκομείο της Αττικής, ενώ το 7% λαμβάνει εντατική φροντίδα σε Μονάδες των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων των Ιωαννίνων και της Πάτρας.

Στο μεταξύ σύμφωνα με "ΤΑ ΝΕΑ" ανησυχία προκαλεί η εκρηκτική αύξηση των διασωληνωμένων όπως και τα στοιχεία για τη θνησιμότητα. Κάθε ημέρα διασωληνώνονται περίπου οκτώ άτομα, πεθαίνουν περισσότεροι από τέσσερις άνθρωποι και καταγράφονται περίπου 294 κρούσματα, όταν τον Ιούλιο ο μέσος όρος καθημερινών κρουσμάτων ήταν μόλις 35 και τον Ιούνιο 16,5 σε μια πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα έξαρση της νόσου, που αγγίζει τον δεκαπλασιασμό σε σχέση με όσα καταγράφονταν πριν από μόλις δύο μήνες.

Το 55,7% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων είναι άνδρες. Τα 3.315 (14,6%) κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 9.218 (40,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 91 συμπολίτες μας, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 68 έτη. Οι 25 εξ αυτών (27,5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 91,2% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 240 ασθενείς.

«Βόμβα» Δερμιτζάκη για τα κρούσματα στην Ελλάδα

Την αποκάλυψη πως στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πολλαπλάσια των επίσημων, πιθανόν άνω των 1000 ημερησίως, επισήμανε ο καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η εικόνα ότι έχουμε 300 με 400 κρούσματα και η Γάλλια 7000 και η Ελβετία 1500 οι συγκρίσεις δεν είναι σωστές. Είναι πολλαπλάσια τα κρούσματα δεν έχουμε δυνατότητα να τεστάρουμε όλο τον πληθυσμό. Οι θάνατοι και οι νοσηλευμένοι είναι πολλοί σε σχέση με τα κρούσματα» τόνισε.

Όπως σημείωσε ο κ. Δερμιτζάκης, «η Ελβετία ανακοίνωσε τη Δεύτερα 4.078 κρούσματα για τρεις μέρες με 7 νεκρούς. Η Ελλάδα με 295 κρούσματα έχει επίσης 7 νεκρούς. Με αναλογικό τρόπο η Ελλάδα μπορεί να έχει πάνω από 1000 κρούσματα την ημέρα για να βγαίνει το αποτέλεσμα των νεκρών. Είναι η απλή μέθοδος των τριών».

«Ο λόγος θανάτου προς κρούσματα είναι πολύ μεγάλος εδώ και 2,5 μήνες… Γίνονται παρά πολλά τεστ, αλλά με στοχευμένο τρόπο. Η Ελβετία ανακοίνωσε 1000 με 1500 κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα 300 με 400 κρούσματα, η εικόνα είναι ότι η Ελλάδα πάει καλά, όμως η Ελλάδα είναι από τις χειρότερες χώρες».

«Οι θάνατοι είναι ένδειξη για το ποια ήταν η κατάσταση πριν 10 με 15 μέρες» εξήγησε. Δήλωσε πάντως ότι ο αριθμός των κρουσμάτων, όποιος κι αν είναι αυτός, έχει σταθεροποιηθεί, κι αυτό είναι κάλο, λόγω των μέτρων δεν έχουμε εκθετική αύξηση.

«Το χειμώνα θα μπούμε σε εσωτερικούς χώρους θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων. Πρέπει να μειωθούν τα κρούσματα πρέπει να μπούμε στο χειμώνα με όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα» επανέλαβε ο καθηγητής. «Φοβάμαι ότι θα αυξηθούν τα κρούσματα τους επομένους 2 μήνες» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Δερμιτζάκης.

«Η μάσκα παντού είναι επιβεβλημένη, είναι τόσο μεγάλη η πυκνότητα του κόσμου στην Αθήνα» τόνισε. Διευκρίνισε ότι είναι καλό να μείνουν ανοιχτή τα εστιατόρια και τα μπαρ (για καθήμενους) καθώς οι πλατείες δεν ελέγχονται.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Διαβάστε επίσης:

Δίκη Χρυσής Αυγής - Ποινές: Κάθειρξη 13 ετών για το «διευθυντήριο» πρότεινε η Εισαγγελέας