ΥΓΕΙΑ

Top10: Δέκα φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστούμε το στρες

Top10: Δέκα φυσικοί και αποτελεσματικοί τρόποι για να διαχειριστούμε το στρες

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η νέα πραγματικότητα που βιώνουμε έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στην ψυχολογία μας. Οι δυσάρεστες ειδήσεις που παρακολουθούμε καθημερινά από το διαδίκτυο και τους τηλεοπτικούς μας δέκτες, τα αυστηρά μέτρα αντιμετώπισης του COVID-19, η αβεβαιότητα για το αύριο, η κοινωνική αποστασιοποίηση και ο φόβος που προκαλεί η πανδημία, δημιουργούν μία συνθήκη που τείνει να ανεβάζει... επικίνδυνα τα επίπεδα του στρες στον οργανισμό.

Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως σε τέτοιες κρίσιμες καταστάσεις, το άγχος είναι ο χειρότερος σύμβουλος και ένα επιπλέον βάρος σε μία ήδη φορτική καθημερινότητα, που μας ωθεί στα όριά μας. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε την ψυχραιμία και την αισιοδοξία μας, επενδύοντας σε δραστηριότητες και μεθόδους που θα μας βοηθήσουν να είμαστε ήρεμοι και ευδιάθετοι, ενώ συγχρόνως θα μας αποσυμπιέζουν από την ένταση που συσσωρεύουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μία λίστα με τους φυσικούς και αποτελεσματικούς τρόπους που θα μας απαλλάξουν από το άγχος, ώστε να παραμείνουμε σε ισορροπία και να απολαμβάνουμε περισσότερο την κάθε στιγμή.

  1. Επικοινωνούμε με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να καταπολεμήσουμε το άγχος μας, από το να συζητήσουμε με κάποιο κοντινό μας πρόσωπο όλα αυτά που μας προβληματίζουν. Μπορεί ο σύντροφος, ο φίλος, ο πατέρας ή η μητέρας μας να μην είναι ένας ειδικός, όμως και μόνο το γεγονός πως θα εξωτερικεύσουμε σε κάποιον τις σκέψεις μας, είναι αρκετό για να μας ανακουφίσει. Έτσι, όχι μόνο θα αναπτύξουμε έναν πιο ισχυρό δεσμό με το συγκεκριμένο πρόσωπο, αλλά ίσως μέσα από τη συζήτηση να δούμε τα πράγματα από μία διαφορετική οπτική.

  1. Διαμορφώνουμε μία καλύτερη διατροφή

Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ψυχολογία μας, είναι ο τρόπος με τον οποίο τρεφόμαστε. Ειδικότερα τις περιόδους που δεν είμαστε στα καλύτερά μας, είναι πολύ πιθανό να προβούμε σε διατροφικές... ατασθαλίες που αντί να μας κάνουν να νιώθουμε καλύτερα, επιβαρύνουν την κατάστασή μας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να αποφεύγουμε τροφές που περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και να προσθέσουμε στα γεύματά μας φρούτα, λαχανικά, όσπρια, γαλακτοκομικά, ξηρούς καρπούς και θαλασσινά, τα οποία περιλαμβάνουν αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μαγνήσιο, αμινοξέα και ακόρεστα λιπαρά οξέα που ενισχύουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

  1. Επενδύουμε στη φυσική άσκηση

Δεν είναι απαραίτητο να μετατραπούμε εν μία νυκτί σε... gym freaks, για να απολαύσουμε τα οφέλη που μας παρέχει η φυσική άσκηση. Μισή ώρα περπάτημα ή γρήγορο τρέξιμο, ένα σύντομο σετ διατάσεων μετά από ένα οκτάωρο τηλεργασίας, είναι ακριβώς αυτό που θα «αφυπνίσει» τις ενδορφίνες στον εγκέφαλό μας και θα μας κάνει να αισθανθούμε πολύ καλύτερα.

  1. Δίνουμε στον εαυτό μας αφορμές για άφθονο... γέλιο

Το γέλιο είναι ένας ακόμη τρόπος να... τσιγκλήσουμε με φυσικό τρόπο τις ενδορφίνες μας, αφού σύμφωνα με τους ειδικούς, τη στιγμή που γελάμε απελευθερώνεται ένα πλήθος νευροδιβιβαστών, προκαλώντας μας χαλάρωση και σαφώς καλύτερη διάθεση. Ακριβώς για αυτό, όσο δύσκολη και αν ήταν η ημέρα μας, μπορούμε πάντα να την ανατρέψουμε, απολαμβάνοντας μία καλή κωμωδία ή αστεία βίντεο στο διαδίκτυο, που θα μας κάνουν να γελάσουμε μέχρι δακρίων!

  1. Κάνουμε «σύμμαχο» την αναπνοή μας

«Πάρε μία βαθιά ανάσα» είναι η συμβουλή που έχουμε συνηθίσει να ακούμε από όταν ήμασταν μικροί και παρότι μπορεί να μας φαίνεται κάπως ανώφελη, στην πραγματικότητα είναι εξαιρετικά χρήσιμη τις φορές που τα επίπεδα του στρες ανεβαίνουν. Θα το διαπιστώσετε και μόνοι σας, αρκεί να καθίσετε αναπαυτικά σε μία καρέκλα για πέντε λεπτά, ακουμπώντας τις παλάμες σας στα γόνατα, κρατώντας την πλάτη ευθεία με την πλάτη της καρέκλας, παίρνοντας αργές, βαθιές εισπνοές και εκπνοές από το διάφραγμα, και συγκεντρώνοντας την προσοχή σας στην κίνηση που πραγματοποιούν οι πνεύμονες.

  1. Απολαμβάνουμε μία καλύτερη ποιότητα ύπνου

Όλοι γνωρίζουν πως ο τρόπος με τον οποίο κοιμόμαστε, μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στην ποιότητα ζωής μας και ειδικότερα στη διάθεσή μας. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να απολαμβάνουμε τουλάχιστον εφτά με οχτώ ώρες ύπνου ημερησίως, ώστε ο οργανισμός να γεμίσει επαρκώς τις «μπαταρίες» του και το μυαλό μας να ξεκουραστεί. Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τον ύπνο, μπορούμε να δημιουργήσουμε μία βραδινή «ιεροτελεστία» που θα μας χαλαρώνει και θα μας βοηθάει να κοιμόμαστε καλύτερη. Αυτή μπορεί να περιλαμβάνει ένα ζεστό ντους, ένα ελαφρύ γεύμα, ακόμη και την ανάγνωση του αγαπημένου μας βιβλίου. Σε κάθε περίπτωση, οι ηλεκτρονικές συσκευές, η τηλεόραση και ο υπολογιστής, μόνο μεγαλύτερη ένταση μπορούν να μας προκαλέσουν.

  1. Ακούμε μία χαλαρωτική playlist

Η μουσική είναι ένας ακόμη τρόπος για να αποβάλλουμε άμεσα το άγχος που μας «κυριεύει», αρκεί η λίστα με τα τραγούδια που θα επιλέξουμε να είναι η κατάλληλη. Στο διαδίκτυο μπορούμε να βρούμε χιλιάδες playlist με ambient κομμάτια, τα οποία έχουν δημιουργηθεί συγκεκριμένα για να μας βοηθούν να χαλαρώνουμε.

  1. Διαβάζουμε λίγες σελίδες από το αγαπημένο μας βιβλίο

Ένας τρόπος για να ξεκουράσουμε το μυαλό μας από τις έγνοιες που μας προκαλεί η καθημερινότητα, είναι να πραγματοποιήσουμε ένα νοητό «ταξίδι» μέσα από τις σελίδες του αγαπημένου μας βιβλίου. Όσο πιο συγκεντρωμένοι είμαστε στην ανάγνωση, τόσο πιο εύκολο θα είναι να αφεθούμε στον φανταστικό κόσμο του συγγραφέα και ξεφύγουμε έστω και προσωρινά από την πραγματικότητα.

  1. Οργανώνουμε τις σκέψεις και το άγχος μας

Για να μην μας καταβάλλουν οι αρνητικές σκέψεις που μας προκαλεί το στρες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορούμε να τις περιορίσουμε σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο. Αφιερώνοντας 15 λεπτά την ημέρα στη σκέψη και την καταγραφή των προβληματισμών μας, δεν θα χρειάζεται να τους ανακαλούμε ξανά και ξανά, ενώ θα μπορέσουμε να τους διαχειριστούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

  1. Αναζητούμε τη συμβουλή ενός ειδικού

Τέλος, σε περίπτωση που το άγχος μας έχει εξελιχθεί σε ένα μεγάλο εμπόδιο που δυσχεραίνει την καθημερινότητα και επηρεάζει την ποιότητα ζωής μας, καλό θα ήταν να αναζητήσουμε την έμπειρη συμβουλή ενός ειδικού, ο οποίος διαθέτει τις γνώσεις και τα εργαλεία για να μας κατευθύνει προς την καλύτερη λύση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.