ΥΓΕΙΑ

Παράνομα εμβόλια κατά του κορονοϊού στο Darknet – Από 250 έως 1.200 δολάρια η δόση

Παράνομα εμβόλια κατά του κορονοϊού στο Darknet – Από 250 έως 1.200 δολάρια η δόση
PIXABAY

Ενώ η εμβολιαστική διαδικασία κατά του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη, οι απατεώνες του «σκοτεινού δικτύου» προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την περιορισμένη -αυτή τη στιγμή- παγκόσμια διαθεσιμότητα των εμβολίων, για να βγάλουν κέρδη στη μαύρη αγορά. Το φαινόμενο αυτό έχει απασχολήσει τις Αρχές και στη χώρα μας.

Στο λεγόμενο Darknet υπάρχουν διαφημίσεις για τα εγκεκριμένα εμβόλια των Pfizer/BioNTech, Moderna και AstraZeneca, όπως επίσης και για άλλα, μη εγκεκριμένα σκευάσματα. Βέβαια, κανείς δεν ξέρει εάν τα εμβόλια που διαφημίζονται αντιστοιχούν σε πραγματικές δόσεις ή οι διαφημίσεις είναι απάτη. Μία εκδοχή είναι ότι επιτήδειοι μαζεύουν υπολείμματα δόσεων από τα φιαλίδια των εμβολίων, από δομές υγείας.

Η πλειονότητα των πωλητών προέρχεται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Οι τιμές ανά δόση κυμαίνονται από 250 έως 1.200 δολάρια, με μέσο κόστος περίπου τα 500 δολάρια. Οι επικοινωνίες γίνονται μέσω εφαρμογών κρυπτογραφημένων μηνυμάτων όπως το Wickr και το Telegram, ενώ οι πληρωμές ζητούνται με τη μορφή κρυπτονομισμάτων, κυρίως bitcoin, καθώς είναι πολύ πιο δύσκολο να εντοπιστεί.

Έρευνα που πραγματοποίησαν ειδικοί της Kaspersky σε 15 διαφορετικές αγορές στο Darknet, έδειξε ότι οι περισσότεροι από τους παράνομους πωλητές έχουν πραγματοποιήσει 100-500 συναλλαγές, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν ήδη ολοκληρωθεί αρκετές πωλήσεις. Βέβαια, αυτό που αγοράζουν οι χρήστες του Darknet παραμένει ασαφές. «Μπορείτε να βρείτε σχεδόν τα πάντα στο Darknet, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πωλητές εκεί θα προσπαθούσαν να επωφεληθούν από την εκστρατεία εμβολιασμού. Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, υπήρξε μια ολόκληρη σειρά από απάτες που εκμεταλλεύονταν το θέμα της COVID και πολλές από αυτές ήταν επιτυχείς. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο υπάρχουν άνθρωποι που πωλούν δόσεις εμβολίων, αλλά πωλούν επίσης αρχεία εμβολιασμού - κομμάτια χαρτιού που μπορούν να σας βοηθήσουν να ταξιδέψετε ελεύθερα. Είναι σημαντικό για τους χρήστες να είναι προσεκτικοί με οποιαδήποτε "συμφωνία" που σχετίζεται με την πανδημία και, φυσικά, δεν είναι ποτέ καλή ιδέα να αγοράσετε ένα εμβόλιο από το Darknet» δήλωσε ο Dmitry Galov, ειδικός ασφαλείας στην Kaspersky.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κρούσματα σήμερα: Ανησυχία για αρνητικό ρεκόρ Μαρτίου – Πάνω από 2.000 καταγράφηκαν τις πρώτες ώρες