ΥΓΕΙΑ

Γεροτζιάφας: Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός αλλά θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος

Γεροτζιάφας: Ο κορονοϊός μπορεί να γίνει ενδημικός αλλά θα συνεχίσει να είναι επικίνδυνος
Προειδοποίηση για τον κορονοϊό από τον καθηγητή Αιματολογίας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα
ΙΝΤΙΜΕ/Φωτογραφία αρχείου

Προειδοποίηση για τον κορονοϊό από τον καθηγητή Αιματολογίας, Γρηγόρη Γεροτζιάφα

Στην εκτίμηση ότι ο κορονοϊός μελλοντικά θα γίνει ενδημικός αλλά αυτό δεν θα σημαίνει πως δεν θα είναι επικίνδυνος προχώρησε ο καθηγητής αιματολογίας Γρηγόρης Γεροτζιάφας. «Δεν τελειώνουμε έτσι εύκολα, ο ιός θα γίνει ενδημικός κάποια στιγμή αλλά δεν θα πάψει να είναι κακός» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Γεροτζιάφας εκτίμησε ως υπαρκτή την πιθανότητα να εμφανιστεί μια νέα πιο σκληρή μετάλλαξη και γι’ αυτό το λόγο είπε πως να πρέπει να οργανωθεί καταλλήλως ο τομέας της πρωτοβάθμιας περίθαλψης ώστε να αντιμετωπιστεί. «Υπαρκτή η πιθανότητα για νέα μετάλλαξη, μπορεί να είναι πιο σκληρή. Έχουμε ένα καινούργιο νόσημα το οποίο θα μείνει μαζί και έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά από αυτά για τα οποία φτιάχτηκαν τα νοσοκομεία», δήλωσε συγκεκριμένα.

Όσον αφορά τους επιδημιολογικούς δείκτες στη χώρα μας τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε υψηλότερο επίπεδο νοσηλειών σε σχέση με τα προηγούμενα peak των προηγούμενων κυμάτων εκτιμώντας ότι το 15-30% από όσους νοσήσουν συμπτωματικά θα υποφέρουν από το σύνδρομο long covid, ενώ θα έχουν και υψηλό επιπλοκών και θνητότα έως και τρεις φορές μεγαλύτερη, εάν πραγματοποιήσουν κάποιο χειρουργείο εντός του διαστήματος ενός μηνός από τη νόσηση.

Ο καθηγητής Γεροτζιάφας σχολίασε, τέλος, ότι με δεδομένο τον αριθμό των νοσηλευόμενων ασθενών, είναι αντιφατική η χαλάρωση των μέτρων τονίζοντας ότι για την αποκλιμάκωση θα λειτουργήσει θετικά ο εγκλεισμός των τελευταίων ημερών και το κλείσιμο των σχολείων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Σαρηγιάννης στο Newsbomb.gr: Αργεί τελικά η μείωση των κρουσμάτων – Πότε θα δούμε κάτω από 10.000

Κορονοϊός - Παπαευαγγέλου: Περνάμε σε φάση σταθεροποίησης, να μάθουμε να ζούμε με τον ιό