ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Πωλήθηκε ένα σπάνιο Yugo GVC Cabrio

Πωλήθηκε ένα σπάνιο Yugo GVC Cabrio

Το θρυλικό Yugo είχε και έκδοση κάμπριο και πρόσφατα ένα πουλήθηκε σε δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο Χιούστον.

Του Γιάννη Σκουφή

Με τη Zastava και ειδικά με το Yugo έχει συνδεθεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας των Βαλκανίων και συγκεκριμένα της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Τη δεκαετία του 1980 είχε ξεκινήσει η παραγωγή ενός φτηνού τρίθυρου αυτοκινήτου που αρχικά είχε κινητήρα 1.000 κυβικών και αργότερα απέκτησε και μεγαλύτερο 1.300άρη. Ήταν ένα πραγματικά φτηνό, απλό κατασκευαστικά αυτοκίνητο που έδινε λύση σε όποιον δεν είχε να αγοράσει κάτι πιο ακριβό.

Και ενώ η ύπαρξη του τρίπορτου Yugo είναι ευρέως γνωστή λίγοι θα γνωρίζουν πως από το εργοστάσιο στην Γιουγκοσλαβία είχαν κατασκευαστεί και 500 κάμπριο(!). Τα οποία διατέθηκαν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη Γερμανία, στις Η.Π.Α. αλλά και στην Ελλάδα. Από τα 500 κάμπριο πληροφορίες αναφέρουν πως περίπου 100 κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ. Είχαν μια μαλακή υφασμάτινη οροφή που κατέβαινε χειροκίνητα.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο που βλέπετε πωλήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Χιούστον στην τιμή των 12.100 δολαρίων. Πρόκειται για μια πολύ καλή τιμή (τα περισσότερα πωλούνται στα μισά χρήματα) αν ληφθεί υπόψη πως το αυτοκίνητο βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και έχει λιγότερα από 600 χιλιόμετρα στο κοντέρ του.

Αξιοσημείωτο είναι πως το 1990 (το έτος κατασκευής του Yugo που βλέπετε) είχαν κατασκευαστεί συνολικά 6.359 Yugo, ενώ η κορύφωση στην αμερικανική αγορά ήταν τρία χρόνια νωρίτερα όταν οι πωλήσεις είχαν φτάσει τις περίπου 49.000.

Από εκεί και πέρα η ζήτηση άρχισε να μειώνεται δραματικά με αποτέλεσμα η διάθεση του Yugo να τερματιστεί το 1992 αφού εκείνη την περίοδο ούτως ή άλλως ξέσπασε ο πόλεμος που οδήγηση στη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καιρός - Αρναούτογλου: «Ψυχρό μέτωπο» φέρνει βροχές και καταιγίδες - Πώς θα κινηθεί

Φωτιά στον Ασπρόπυργο: «Μάχη» με τις φλόγες σε εργοστάσιο ξυλείας - Αποπνικτική η ατμόσφαιρα

Υπόθεση Γκάμπι Πετίτο: Στην 22χρονη ανήκει η σορός που βρέθηκε – Τη δολοφόνησαν λέει ο ιατροδικαστής