Σου λείπει ο καλός ύπνος; Οι δύο ύπουλες και σοβαρές ασθένειες που κινδυνεύεις
Pixabay

Σου λείπει ο καλός ύπνος; Οι δύο ύπουλες και σοβαρές ασθένειες που κινδυνεύεις

Newsroom Newsroom

Αν δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια ή κοιμάσαι λίγες ώρες είσαι ευάλωτος τουλάχιστον σε δύο πολύ σοβαρές ασθένειες.

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Direct, τα άτομα που κοιμούνται λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Επιστημονική ομάδα του Πολιτειακού Πανεπιστημίου Binghamton της Νέας Υόρκης με επικεφαλής την καθηγήτρια Ψυχολογίας Μέρεντιθ Κολές κατάφερε να συσχετίσει την διάρκεια του ύπνου με τις επαναλαμβανόμενες αρνητικές σκέψεις.

Οι συμμετέχοντες στο δείγμα εκτέθηκαν σε διαφορετικές φωτογραφίες που είχαν σκοπό να προκαλέσουν συναισθηματική αντίδραση και οι ερευνητές κατέγραψαν την συγκέντρωσή τους μέσω της κίνησης των ματιών.

Όπως παρατηρήθηκε, η τακτική διαταραχή του ύπνου σχετίστηκε με δυσκολίες στην απόσπαση του ατόμου από μια αρνητική πληροφορία. Αυτό ενδεχομένως να σημαίνει ότι η ανεπάρκεια ύπνου εν μέρει βοηθά τη συντήρηση των αρνητικών σκέψεων και την παρεμβολή τους στην καθημερινότητα των ανθρώπων.

«Τα άτομα που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν μια τάση να κολλάνε σε σκέψεις και να έχουν υψηλό επίπεδο αρνητικών σκέψεων. Αλλά το σημαντικότερο ήταν ότι δεν μπορούσαμε να τους αποσπάσουμε την προσοχή. Αυτό τους καθιστά ευάλωτους σε διάφορες ψυχικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη ή η αγχώδης διαταραχή» σημειώνει η Δρ Κόλες.

Οι επιστήμονες θα συνεχίσουν τη μελέτη με στόχο να εδραιώσουν περαιτέρω την ανεπάρκεια ύπνου στην εκδήλωση ή ύπαρξη των ψυχικών διαταραχών. Αν όντως ισχύει ο συσχετισμός τότε ενδεχομένως η διαχείριση των ψυχικά πασχόντων να μπορεί να γίνει και μέσω της βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved