ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Βασίλης Καρράς: Οι συνεργασίες που άφησαν εποχή και τα διαχρονικά ντουέτα

Βασίλης Καρράς: Οι συνεργασίες που άφησαν εποχή και τα διαχρονικά ντουέτα

Πυξ Λαξ, Δέσποινα Βανδή, Χρήστος Δάντης, Κωνσταντίνα, Παντελής Παντελίδης είναι μερικά μόνο από τα ονόματα που έχουν συνδέσει την πορεία τους με τον Βασίλη Καρρά

Ο Βασίλης Καρράς έφυγε από τη ζωή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια και τους φίλους του αλλά και την ελληνική μουσική σκηνή που αποχαιρέτισε με θλίψη τον μεγάλο λαϊκό ερμηνευτή, που υπηρέτησε το ελληνικό τραγούδι πιστά για πάνω από τέσσερις δεκαετίες.

Την πρώτη φορά που ο Βασίλης Καρράς τραγούδησε μπροστά σε κόσμο ήταν το 1969, σε μία ταβέρνα στη Θεσσαλονίκη, όταν ήταν μόλις 16 ετών.

Αμήχανος και ντροπαλός δεν πίστευε στα μάτια του όταν πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε για να τον ακούσει, σε σημείο που σχηματίστηκαν ουρές έξω από το μαγαζί, καθώς δεν χωρούσαν να μπουν.

Το ξεκίνημα

Κανένας δεν του έδινε τραγούδια, έτσι άρχισε να γράφει μόνος του. Στην πολύχρονη πορεία ου συνέθεσε και έγραψε στίχους σε 150 τραγούδια συνολικά.

Ο Βασίλης Καρράς συνεργάστηκε με πλήθος καλλιτεχνών, ενώ βοήθησε πάρα πολλούς νεότερους καλλιτέχνες αναδεικνύοντάς τους.

Το 1993 συνεργάστηκε με τους Πυξ Λαξ, με το τραγούδι «Άστη να λέει», μία από τις σπουδαιότερες συνεργασίες στο ελληνικό πεντάγραμμο που έβγαλε μία από τις πιο μεγάλες επιτυχίες του λαϊκού τραγουδιστή.

Όπως είχε διηγηθεί ο ίδιος ωστόσο, τα πισώπλατα μαχαιρώματα δεν ήταν λίγα, ειδικά στο ξεκίνημά του. «Τα παράτησα έναν χρόνο όταν ήρθα στην Αθήνα, έφαγα πολλές πισώπλατες μαχαιριές».

Μάλιστα, σοκαριστική είναι η αποκάλυψη του ίδιου ότι δύο φορές τον είχαν απαγάγει για να μην ανέβει στην πίστα να τραγουδήσει.

«Με είχαν πάρει με κάτι τσουβάλια από τσιμέντα και μέσα είχαν τα πιστόλια και με πήγαν σε ένα παλιόσπιτο για να μην τραγουδήσω».

Η λαχτάρα του για το τραγούδι όμως ήταν τέτοια, που τίποτα δεν τον πτόησε και κατάφερε να σκαρφαλώσει στην κορυφή του ελληνικού λαϊκού τραγουδιού, από όπου δεν κατέβηκε ποτέ. Οι συνεργασίες του άφησαν εποχή, είτε με μεγάλα ονόματα που ήθελαν να βρεθούν στη σκηνή μαζί του, είτε με νεότερους καλλιτέχνες τους οποίους βοήθησε στο ξεκίνημά τους.

Συνεργασίες που άφησαν εποχή

Η συνεργασία που έμεινε στην ιστορία ήταν φυσικά με τον Παντελή Παντελίδη. Οι δύο τους εμφανίστηκαν μαζί και έξω από το νυχτερινό μαγαζί σχηματίζονταν ουρές από κόσμο που περίμενε με υπομονή για ένα τραπέζι ακόμα και στον εξώστη.

Ο Χρήστος Δάντης ένιωσε τυχερός που ο Βασίλης Καρράς απέρριψε το «Παλιό μου παλτό» και έγινε το τραγούδι προίκα του, για να του ανοίξει την πόρτα της καλλιτεχνικής του πορείας. Λίγα χρόνια αργότερα συνεργάστηκαν και ο Δάντης έγραψε για τον Καρρά το «Αχ βρε μοναξιά».

Για τη Δέσποινα Βανδή ο Βασίλης Καρράς ήταν ένα μεγάλο κεφάλαιο στο ξεκίνημα της καριέρας της, καθώς δίπλα του αναδείχθηκε. Για χρόνια γέμιζαν μαζί τα νυχτερινά κέντρα, ενώ μία μέρα τη φώναξε στο καμαρίνι, της έδωσε δύο τραγούδια και αποτέλεσαν το εισιτήριο για την καλλιτεχνική της πορεία.

Ο Στέλιος Ρόκκος για πολλά χρόνια είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον Βασίλη Καρρά, μια αδελφική φιλία όπως έλεγαν αμφότεροι τους ένωνε. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που είχαν συνεργαστεί και μοιραστεί την ίδια πίστα.

Το 2002 θα τραγουδήσει με τον Στέλιο Διονυσίου και δύο χρόνια αργότερα έρχεται η μεγάλη συνεργασία με τον Τόλη Βοσκόπουλο.

Η τελευταία μεγάλη συνεργασία του ήρθε το 2019 με τον Γιάννη Πλούταρχο, μία συνεργασία που διακόπηκε άδοξα λόγω του lockdown στις αρχές του 2020 στην πανδημία του κορονοϊού.

Η τραγουδίστρια Κωνσταντίνα, η οποία ερμήνευσε με τον Βασίλη Καρρά το τραγούδι «Δηλητήριο» σε τηλεοπτική εκπομπή είχε περιγράψει τη συνεργασία της με τον λαϊκό ερμηνευτή. «Το Δηλητήριο ξεχώρισε γιατί είχε μια ιδιαιτερότητα και στην ενορχήστρωση αλλά και στο ντουέτο με τον πολύ αγαπημένο μου, Βασίλη Καρρά, όπου έδεσαν οι φωνές μας. Μαζευτήκαμε στο στούντιο με το ουίσκι μας, την παρέα, τον Φοίβο και βγήκε ένα πολύ ωραίο τραγούδι. Αυτό που θυμάμαι είναι ότι το κλίμα ήταν καταπληκτικό».