ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναπόφευκτο το κούρεμα στην Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές

Αναπόφευκτο το κούρεμα στην Ελλάδα μετά τις Γερμανικές εκλογές

Σύμφωνα με την εφημερίδα FAZ, η Ελλάδα παραμένει το μεγαλύτερο δανειακό ρίσκο, καθώς το χρέος της χώρας έχει ξεπεράσει το 170% του ΑΕΠ για το 2013.

«Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο» δηλώνει στην FAZ ο καθηγητής Γιοργκ Ρόχολ, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπ. Οικονομικών. «Το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγράψει ο ελληνικός προϋπολογισμός μέχρι τον Ιούλιο απέχει μακράν από το να καλύψει και τις πληρωμές των επιτοκίων. Γι' αυτό είναι απαραίτητη και αναπόφευκτη μία αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το ήμισυ των χρεών», κάτι που για τη Γερμανία θα μεταφραζόταν σε «διψήφιο νούμερο σε δισεκατομμύρια ευρώ» υποστηρίζει ο καθηγητής Ρόχολ.

Από την πλευρά του ο Χένινγκ Κλοντ από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου δηλώνει στην FrankfurterAllgemeine ότι σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις του, οι δημόσιοι πιστωτές θα ήταν υποχρεωμένοι να παραιτηθούν από το 65% των δανείων τους προς την Ελλάδα. «Υποθέτω ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα μας ανακοινώσει ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο κούρεμα» υποστηρίζει ο καθηγητής Κλοντ.

ΠΗΓΗ DW