ΚΟΣΜΟΣ

Νιγηρία: Εκεχειρία με την Μπόκο Χαράμ – Απελευθερώνονται οι μαθήτριες

Νιγηρία: Εκεχειρία με την Μπόκο Χαράμ – Απελευθερώνονται οι μαθήτριες

Σε συμφωνία με την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ για εκεχειρία, αλλά και για την απελευθέρωση των περίπου 200 κοριτσιών που απήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο από ένα σχολείο στη βορειανατολική πόλη Τσιμπόκ, κατέληξε η κυβέρνηση της Νιγηρίας.

«Μια συμφωνία για εκεχειρία συνήφθη μεταξύ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Νιγηρίας» και της Μπόκο Χαράμ», επεσήμανε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, στρατάρχης Άλεξ Μπάντεχ σε ανακοίνωσή του, έπειτα από τρεις ημέρες συνομιλιών με την εξτρεμιστική οργάνωση.

«Έδωσα οδηγίες στους επικεφαλής των διάφορων σωμάτων του στρατού ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα εφαρμοστούν στο πεδίο», πρόσθεσε ο Μπάντεχ.

Παράλληλα, ο πρώτος γραμματέας της προεδρίας της Νιγηρίας Χάσαν Τούκουρ δήλωσε ότι έχει συναφθεί συμφωνία με τη Μπόκο Χαράμ για τον τερματισμό των βιαιοτήτων, η οποία προβλέπει επίσης την απελευθέρωση των 219 κοριτσιών που εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ο Τούκουρ επεσήμανε ότι εκπροσώπησε τη νιγηριανή κυβέρνηση στις δύο συναντήσεις με τους ισλαμιστές αντάρτες στο Τσαντ, έπειτα από τη μεσολάβηση του προέδρου της χώρας Ίντρις Ντέμπι.

«Η Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε μια εκεχειρία, έπειτα από συζητήσεις που διεξήγαμε μαζί της», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η σχετική ανακοίνωση έγινε «χθες το βράδυ».

«Δέχθηκαν να απελευθερώσουν τις κοπέλες από το Τσιμπόκ», υπογράμμισε, αναφερόμενος στις 219 έφηβες που απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο τους στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Ορισμένες πάντως πηγές έχουν εκφράσει ήδη αμφιβολίες σχετικά με την ανακοίνωση συμφωνίας, η οποία έγινε λίγο προτού ο πρόεδρος της Νιγηρίας ανακοινώσει την υποψηφιότητά του στις προεδρικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Φεβρουάριο.

Εξάλλου, κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο Ντανλάντι Αχμάντου, που εμφανίστηκε ως γενικός γραμματέας της οργάνωσης και τον οποίο ο Τούκουρ παρουσίασε ως συνομιλητή του από τη Μπόκο Χαράμ.

«Δεν έχω ακούσει ποτέ το όνομά του και αν η Μπόκο Χαράμ επιθυμούσε να κηρύξει εκεχειρία, αυτό θα γινόταν από τον επικεφαλής της, τον Αμπουμπακάρ Σεκάου», σχολίασε ο Σέχου Σάνι, ειδικός στην οργάνωση που έχει διαπραγματευτεί μαζί της πολλές φορές για λογαριασμό της νιγηριανής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας της Νιγηρίας επιβεβαίωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με τη Μπόκο Χαράμ, όμως πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν η Αμπούτζα διαπραγματεύεται με τον Σεκάου ή με κάποια φράξια στο εσωτερικό της οργάνωσης.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές απόπειρες για διαπραγματεύσεις με τη Μπόκο Χαράμ, όμως ποτέ δεν έχουν καταλήξει σε μια ειρηνευτική συμφωνία, κυρίως επειδή η οργάνωση αποτελείται από διάφορες φράξιες.

«Υπάρχουν κάποιες συνομιλίες, αλλά (τα αποτελέσματά τους) εξαρτώνται από το αν θα συμφωνήσει όλη η οργάνωση. Θα εκπλησσόμουν αν ο Σεκάου είχε αλλάξει ξαφνικά γνώμη και ήταν έτοιμος για εκεχειρία», σχολίασε χαρακτηριστικά η πηγή αυτή.

Η Μπόκο Χαράμ, το όνομα της οποίας σημαίνει «Η δυτική παιδεία είναι αμαρτία», έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους τα τελευταία πέντε χρόνια που δρα στη Νιγηρία, ενώ έχει στόχο να ιδρύσει ένα ισλαμικό χαλιφάτο στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Διαβάστε ακόμα:

Ιταλία: Παραιτήθηκε ο δικαστικός που «αθώωσε» τον Μπερλουσκόνι

Κομπάνι: O Μίκης Θεοδωράκης εμψυχώνει τους Κούρδους μαχητές! (vid+pics)

Έμπολα: Απομακρύνεται από το κρουαζιερόπλοιο η Τεξανή νοσοκόμα