ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

Στο εδώλιο ο γενικός διευθυντής της «Αθήνα 1997» με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών

Στο εδώλιο ο γενικός διευθυντής της «Αθήνα 1997» με βούλευμα του συμβουλίου Εφετών

Είκοσι ολόκληρα χρόνια μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλασικού Αθλητισμού «Αθήνα 1997» για το οποίο υπήρξε κατασπατάληση πολλών δισεκατομμυρίων δραχμών (τότε) και η ελληνική δικαιοσύνη θυμήθηκε να στείλει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον γενικό διευθυντή της διοργάνωσης Ευάγγελο-Γεράσιμο Σαβράμη.

Παράλληλα με το ίδιο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας (υπ΄αριθμόν 2313/2017) παύει η ποινική δίωξη σε βάρος των υπόλοιπων κατηγορουμένων στην υπόθεση, συνολικά 35, από τους οποίους ο ένας δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή.

Επίσης, το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο έκανε δεκτή αντίστοιχη εισαγγελική πρόταση της εισαγγελέως Εφετών, Ελένης Ράικου, κήρυξε απαράδεκτη τη ποινική δίωξη κατά του τότε υφυπουργού Αθλητισμού, Ανδρέα Φούρα και διέταξε τη διαβίβαση των αντιγράφων της δικογραφίας στη Βουλή των Ελλήνων δια της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Βασική κατηγορία στην υπόθεση είναι αυτή της απιστίας στην υπηρεσία σε βαθμό κακουργήματος καθώς το κόστος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος από 5 δισεκατομμύρια εκτοξεύτηκε στα 19 δισ. δραχμές!

Σημειώνεται ότι για την υπόθεση το Ελεγκτικό Συνέδριο, καταργώντας στην πράξη τροπολογία του 2014 η οποία ουσιαστικά απάλλασσε τους διοργανωτές να καταβάλουν το δημόσιο χρήμα που κατασπαταλήθηκε για την αθλητική διοργάνωση, καταλόγισε σε 38 συνολικά πρόσωπα (μεταξύ των οποίων οι πρώην υφυπουργών Αθλητισμού, Ανδρέας Φούρας και Γιώργος Λιάνης και ο πρώην Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιάννης Σγουρός) να επιστρέψουν ποσό 12.448.198 εκατομμύρια ευρώ που κατασπαταλήθηκαν στην επίμαχη διοργάνωση. Βέβαια, το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορούσε τον Ευάγγελο Σαβράμη γενικό διευθυντή της αρμόδιας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής (ΚΟΕ) στον οποίο καταλογίστηκε, στον ίδιο και υπέρ του Δημοσίου, ποσόν 10.553.536,15 ευρώ, που είναι και το μοναδικό πρόσωπο που η ελληνική δικαιοσύνη παραπέμπει σε δίκη.

Σχετικές ειδήσεις