ΕΘΝΙΚΑ

Κύπρος: Έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού για το πόρισμα

Κύπρος:  Έκτακτη σύσκεψη  του υπουργικού για το πόρισμα
Συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, στην οικία του Δημήτρη Χριστόφια, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για να μελετήσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής...

Συνεδρίασε αργά χθες το βράδυ, στην οικία του Δημήτρη Χριστόφια, το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου για να μελετήσει το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στην ναυτική βάση της Εθνικής Φρουράς , στις 11 Ιουλίου, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Το πόρισμα αποδίδει σοβαρές θεσμικές και προσωπικές πολιτικές ευθύνες στον πρόεδρο Χριστόφια και στους τέως υπουργούς Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και Άμυνας Κώστα Παπακώστα.

Μετά τη λήξη της συνεδρίασης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, προέβη στην ακόλουθη γραπτή δήλωση προς τους δημοσιογράφους:

"Το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από μια πρώτη ανάγνωση του πορίσματος Πολυβίου, προέβη σε ανταλλαγή απόψεων για το πόρισμα της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον κ. Πόλυ Πολυβίου. Το υπουργικό συμβούλιο αναμένει τα αποτελέσματα της διερεύνησης από την Αστυνομία για πιθανές ποινικές ευθύνες για να ολοκληρώσει τη συζήτηση του σε επόμενη συνεδρία. Το Υπουργικό Συμβούλιο εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στα όσα ο Πρόεδρος δήλωσε σήμερα".

Νωρίτερα, ο Δημήτρης Χριστόφιας απέρριψε κατηγορηματικά ότι υπέχει οποιασδήποτε προσωπικής ευθύνης για την τραγωδία στο Μαρί και διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Τόνισε, επίσης, ότι το συμπέρασμα του πορίσματος για τον ίδιο δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και το υλικό, που παρουσιάστηκε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής.

Κατηγόρησε ακόμη τον νομικό Πόλυ Πολυβίου, τον οποίο διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να κάνει την έρευνα ότι " υπερέβη τους όρους εντολής του".

Την ώρα της συνεδρίασης, πραγματοποιήθηκε έξω από το προεδρικό μέγαρο νέα μαζική συγκέντρωση πολιτών, που αξίωσαν και πάλι την παραίτηση του Κυπρίου προέδρου, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.