ΕΛΛΑΔΑ

Μάτι: Βουβός πόνος στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάς

Μνημόσυνο για τους νεκρούς στο Μάτι
Μνημόσυνο για τους νεκρούς στο Μάτι
iRafina

Το «παρών» στο μνημόσυνο για τα θύματα στο Μάτι έδωσε και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το Μάτι σήμερα θρηνεί. Τρία χρόνια πέρασαν από τη «μαύρη» ημέρα που η φονική πυρκαγιά στέρησε τη ζωή σε 102 ανθρώπους, με τους κατοίκους της περιοχής να μην ξεχνούν τα θύματα.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και τέτοια ημέρα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στη μνήμη των 102 νεκρών. Το πρωί της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε το μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κόκκινο Λιμανάκι σε κλίμα έντονης συναισθηματικής φόρτισης. Απλοί πολίτες έφτασαν από νωρίς στην εκκλησία για να αποτίσουν τον δικό τους φόρο τιμής στους άνθρωπους που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους.

mnimosino-mati-1.jpg
ουβός πόνος στο μνημόσυνο για τα 102 θύματα της φονικής πυρκαγιάςiRafina

Επιμνημόσυνη δέηση θα πραγματοποιηθεί και στις 6 το απόγευμα, ενώ στις 9 το βράδυ έχει προγραμματιστεί ένα μουσικό αφιέρωμα στη μνήμη των θυμάτων.

Νίκος Χαρδαλιάς
Το «παρών» έδωσε και ο Νίκος ΧαρδαλιάςiRafina

Ξεσπούν οι συγγενείς των θυμάτων

Η φωτιά στο Μάτι «δυστυχώς για εμάς δεν έχει φύγει από το μυαλό μας. Το ζήσαμε και αυτό δεν μπορεί να φύγει από μέσα μας» λέει τρία χρόνια μετά την πυρκαγιά που άφησε πίσω της 102 νεκρούς ο Γιώργος Καΐρης που έχασε τη γυναίκα του στις 23 Ιουλίου 2018

Η φωνή του απηχεί την θλίψη και την οργή που νιώθουν οι συγγενείς των θυμάτων στη σκιά των αποκαλύψεων από το περιεχόμενο της δικογραφίας για τα λάθη που οδήγησαν στην εθνική τραγωδία με τα 102 θύματα.

«Αντί να είναι εδώ οι αξιωματικοί δεν εμφανίστηκαν ποτέ με αποτέλεσμα να μας αφήσουν να καούμε» είπε ο ίδιος στο ΟΡΕΝ λίγη ώρα πριν την επιμνημόσυνη δέηση στο Νέο Βουτζά για τους 102 νεκρούς.

«Η περιουσία μας ήταν οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες που δεν πρόκειται να έχουμε ξανά. Είναι όλα αυτά που είχε ο καθένας στο σπίτι του. Ξέρετε ότι υπάρχει οικογένεια με τρεις εγκαυματίες πολύ σοβαρά που είναι ζωντανοί-νεκροί και ακόμα τους ταλαιπωρούν και δεν μπορούν να φτιάξουν το σπίτι τους να μπουν μέσα; Εμείς παλεύουμε για να βγει η αλήθεια» συμπλήρωσε ο κ. Καΐρης.

«Ο πόνος και η θλίψη σιγά – σιγά υποχωρούν. Μια τέτοια μέρα, όμως, συσσωρεύονται όλα ξανά και γίνονται πιο δύσκολα τα πράγματα. Μεγαλώνει σιγά σιγά η οργή, μαθαίνοντας τι ακριβώς συνέβη, διαβάζοντας το πόρισμα του ανακριτή, πιάνει οργή εκατοντάδες ανθρώπους στην περιοχή που έζησαν όσα έγιναν», περιέγραψε στο MEGA ο Αριστείδης Χερουβείμ, ο οποίος έχασε τη μητέρα, την αδελφή και τις ανιψιές του στην τραγωδία.

«102 άτομα χάθηκαν. 11 παιδιά. Και ένα παιδί να είχε σωθεί θα ήταν κέρδος», συνέχισε.

«Δεν έκανε κανείς τίποτα. Το πόρισμα του ανακριτή αναφέρει ότι 3 αξιωματικοί της πυροσβεστικής σε καίριες θέσεις εγκατέλειψαν τη θέση τους ή αγνόησαν εντολές. Ο επιτηρητής από το ελικόπτερο, που παρακολουθούσε την πορεία της φωτιάς, επικαλέστηκε ότι δεν είχε καύσιμα, αποδείχτηκε ότι είχε. Πήρε το ελικόπτερο, το πάρκαρε στα Μέγαρα, και γύρισε στο Μάτι το βράδυ που είχε καεί το σύμπαν» συμπλήρωσε οργισμένος

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κικίλιας: Αυτή είναι η αμοιβή σε γιατρούς - φαρμακοποιούς για εμβολιασμούς και κλείσιμο ραντεβού